Seks bez kondoma je dobar za žene

Seks bez kondoma mogao bi da ima pozitivan uticaj na mentalno i fizičko zdravlje žena, sudeći po najnovijem istraživanju.

Zdravlje

Izvor: B92

Ponedeljak, 17.09.2012.

19:00

Default images

Istraživači Gordon Galup i Rebeka Burč sa Univerziteta u Njujorku, i psiholog Stiven Platek sa Univerziteta u Liverpolu, smatraju da zbog toga što sperma sadrži oksitocin – koji utiče na raspoloženje, kortizol – koji utiče na osećanja, melatonin – koji utiče na san i brojne anti depresante, žene koje imaju nezaštićen seks trebalo bi da budu manje depresivne u poređenju sa ženama čiji partner tokom seksa nosi kondom.

Oni su sproveli istraživanje koje je obuhvatilo pitanja o mentalnom zdravlju i seksualnom životu 293 devojke.

Svi učesnici anonimno su popunili anketu koja je sadržala pitanja u vezi sa njihovim seksualnim životom, a bili su podvrgnuti i testu koji je za cilj imao da utvrdi da li pate od depresije.

Rezultati su polazali da su devojke koje nikada nisu imale seks sa kondomom imale znatno manje simptoma depresije u poređenju sa onima koje su uvek ili ponekad imale zaštićen seks.

Istraživači su takođe otkrili da su žene koje su preferirale nezaštićen seks bile manje depresivne od žena koje su se suzdržavale od seksa.

Ono što je bilo iznenađujuće jeste činjenica da su izuzetno promiskuitetne žene koje su imale zaštićen seks takođe bile depresivnije od žena koje su imale seks bez kondoma. Ovo je navelo istraživače da zaključe da zapravo sperma, a ne sam seks, čini žene srećnijim.

Istraživanje je takođe pokazalo da žene koje praktikuju seks bez kondoma nakon prekida veze znatno više pate od depresije od onih koje nisu direktno u kontaktu sa spermom muškarca.

Foto: FreeDigitalPhotos.net

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

24 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajinci saopštili: Obustavljamo

Ukrajinske vlasti saopštile su večeras da su obustavile svoje konzularne usluge u inostranstvu za muškarce starosti od 18 do 60 godina, pošto je ukrajinska diplomatija najavila mere za vraćanje u zemlju onih koji mogu da idu na front.

21:57

23.4.2024.

1 d

Podeli: