Muzika utiče na unos kalorija

Kao što muzika i osvetljenje utiču na raspoloženje kupaca, tako intenzitet muzike i osvetljenja u restoranu može posetiocima pomoći da više uživaju u obroku i jedu manje, pokazalo je američko istraživanje.

Zdravlje

Izvor: B92

Subota, 15.09.2012.

10:19

Default images

Američki stručnjaci napravili su eksperiment i deo jednog restorana u Illinoisu, koji pripada lancu brze hrane, opremili tišom muzikom i blažom rasvetom, biljkama, slikama, stolnjacima i svećama.

Portal Pliva prenosi da se pokazalo da su posetioci u tom delu restorana unosili 18 odsto manje kalorija od posetioca u delu restorana koji nije bio preuređen.

"Kad smo u restoranu ublažili osvetljenje i utišali muziku nije se promenilo ono što ljudi naručuju, ali su pojeli manje hrane i bili zadovoljniji i srećniji", kazao je stručnjak za marketing i ponašanje potrošača sa Univerziteta Kornel u Njujorku Brajan Vonsink koji je vodio istraživanje.

Istraživanje je pokazalo da je u modifikovanom delu restorana potrošačima trebalo više vremena za obrok, ali su pojeli manje hrane i ocenili je boljim ocenama.

"To što se potrošilo malo više vremena na obrok koji je protekao u ležernijoj atmosferi, stvorilo je neverovatnu razliku, ne samo u tome koliko se pojelo, nego i koliko im se svideo obrok", kazao je Vansink.

U istraživanju objavljenom u časopisu "Psychological Reports" Vansink je kazao da intenzivna rasveta, jake boje, površine koje pojačavaju ođeke i glasna muzika u restoranima brze ishrane nisu predviđene za opuštanje.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

10 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajinci saopštili: Obustavljamo

Ukrajinske vlasti saopštile su večeras da su obustavile svoje konzularne usluge u inostranstvu za muškarce starosti od 18 do 60 godina, pošto je ukrajinska diplomatija najavila mere za vraćanje u zemlju onih koji mogu da idu na front.

21:57

23.4.2024.

20 h

Podeli: