Spanać efikasan protiv demencije?

Spanać odavno važi za “super hranu”, a naučnici sada smatraju da može pomoći i u lečenju demencije.

Izvor:

Istraživači su otkrili vezu između niskih nivoa vitamina C i beta karotena i demencije. To znači da bi voće i povrće bogato antioksidansima, poput spanaća, šargarepa i kajsija moglo pomoći u borbi protiv ove bolesti.

Nemački naučnici sa Univerziteta u Ulmu proučavali su razlike između 74 osobe sa blagim oblikom Alchajmerove bolesti i 158 zdravih pojedinaca.

Učesnici starosti između 65 i 90 godina podvrgli su se neuropsihološkim testovima i odgovarali na pitanja o svom načinu života.

Takođe, prekontrolisani su uzorci krvi i indeks telesne mase svih ispitanika.

Tim, predvođen epidemiologom profesorkom Gabrijelom Najgel i prof. Kristinom fon Arnim otkrili su da su antioksidansi vitamin C i beta karoten bili u značajno manjim koncentracijama u krvi pacijenata sa demencijom.

Dr Najgel kaže da je potrebno još studija koje bi potvrdile takvu tvrdnju, ali da za sada sve upućuje da voće i povrće mogu igrati važnu ulogu u sprečavanju nastanka ove bolesti.

“Longitudinalne studije sa mnogo više pacijenata su potrebne kako bismo sa sigurnošću tvrdili da vitamin C i beta karoten mogu sprečiti Alchajmerovu bolest”.

Simptomi Alchajmerove bolesti su zaboravnost, nedostatak orijentacije i pad kognitivnih sposobnosti, a izazivaju ga beta amiloidni plakovi i gubitak sinapsi.

Ipak, oksidativni stres koji ograničava korišćenje kiseonika u ljudskom telu takođe doprinosi razvoju bolesti.

To je navelo naučnike da ispitaju ulogu antioksidanasa u prevenciji i lečenju demencije.

Studija je objavljena u Žurnalu Alchajmerove bolesti.

Vesti

Dijeta dizajnirana da uspori starenje

Razlog većine ljudi da krenu na dijetu je potreba da izgube suvišne kilograme i centimetre oko struka, ali postoje dijete i načini ishrane dizajnirani da transformišu zdravlje na drugačije i trajnije načine.

Vesti subota 2.07. 08:22 Komentara: 0

Puter je ipak zdrav?

Studija objavljena ove nedelje pokazala je da ne postoji povezanost između konzumiranja putera i povećanog rizika od kardiovaskularnih bolesti.

Vesti petak 1.07. 21:36 Komentara: 21

Velika uloga malih trombocita

Proizvodnju krvnih pločica reguliše hormon trombopoetin, koji se stvara uglavnom u jetri, manje u bubrezima. Normalan broj je 150.000 do 450.000 trombocita, dve trećine je u krvi, a trećina u slezini

Vesti petak 1.07. 08:18 Komentara: 0
strana 1 od 1715 idi na stranu