Bg:Kongres o hiperbaričnoj medicini

U Beogradu je danas otvoren 38. naučni Kongres Evropskog udruženja podvodne i hiperbarične medicine na kome će iskustva o istraživanjima u toj oblasti razmeniti skoro 300 učesnika iz 36 zemalja.

Zdravlje

Izvor: B92

Četvrtak, 13.09.2012.

12:58

Default images

Otvarajući skup, dekan Medicinskog fakulteta u Beogradu prof. dr Vladimir Bumbaširević rekao je da je organizacija takvih kongresa značajna jer imaju edukativni karakter. On je podsetio da Medicinski fakultet ima važnu ulogu u edukaciji subspecijalista u oblasti hiperbarične medicine.

Hiperbarična medicina zasniva se na lečenju stoprocentno čistim kiseonikom koji se primenjuje pod pritiskom većim od atmosferskog u hiperbaričnim komorama.U njima se uglavnom leče kardiovaskularne i bolesti srca, hipertenzija, komplikacije uzrokovane šećernom bolešću i sepsom.

Bumbaširević je Tanjugu rekao da su skupovi važni jer se na njima donose dokumenti koji će predstavljati vodiče u radu i primeni hiperbarične medicine u lečenju pacijenata.

"Pokušavamo ponovo da aktuelizujemo internacionalnu školu koja bi pored Medicinskog fakulteta Univerziteta u Beogradu uključila i nekoliko drugih evropskih i svetskih centara i predstavljala centralno mesto za obuku u oblasti hiperbarične medicine", kazao je on. Ta aktivnost, dodao je, mogla bi da se realizuje sledeće godine.

Direktor Specijalne bolnice za hiperbaričnu medicinu Miodrag Zarić kazao je Tanjugu da je oblast hiperbarične medicine napredovala poslednjih godina.

On je najavio da će na skupu biti reči o problemima, bolestima, infekcijama i istraživanjima koja su radjena u poslednjih godinu dana. Zarić pčekuje da će se ukazati nove mogućnosti za saradnju beogradskog univerzeta sa drugima u svetu kako bi on postao jedan od referentnih za tu granu medicine.

Govoreći o radu Specijalne bolnice njen direktor je rekao da su stručnjaci iz Engleske zainteresovani da obavljaju istraživanja budući da u Srbiji ima više kliničkih slučajeva koji se na taj način leče nego u drugim zemljama.

Specijalna bolnica otvorena je pre 18 godina, ali je lečenje u barokomori u Srbiji počelo još 1974. godine, kada je na inicijativu poznatog lekara i naučnika, osnivača hiperbarične medicine u našoj zemlji, profesora dr Nikole Dekleve, pri KBC Zemun osnovan prvi Hiperbarični centar u Srbiji.

U okviru Specijalne bolnice leče se u najvećem broju dijabetičari koji imaju zdravstvene komplikacije, problemi uzrokovani sepsom i druga slična oboljenja...

Ta bolnica sada ima tri ogranka- centar u Vrnjačkoj Banji u okviru Specijalne bolnice "Merkur", u Kliničkom centru Srbije, i pri Institutu za ortopedsko- hiruške bolesti "Banjica" i dnevno se u njima leči 300 pacijenata.

Na otvaranju skupa rečeno je da se sa studioznim izučavanjem hiperbarične oksigenacije počelo tridesetih godina prošlog veka , a dvadeset godina kasnije se počelo sa kliničkom primenom.

Na otvaranju skupa rečeno je da u Srbiji postoji velika potreba za lečenjem hiperbaričnom oksigenacijom (HBO), a prema dijagnozama i statistici, godišnje u Srbiji ima vise od 200.000 bolesnika iz grupe oboljenja indikovanih za tu terapiju.

Nedelju ronilačke i hiperbarične medicine od 10. do 16. septembra koja se sastoji iz četiri skupa u toj oblasti, medju kojima i kongres koji je danas otvoren organizovali su Medicinski fakultet i Specijalna bolnica za hiperbaričnu medicinu.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Svet

16.700 vojnika raspoređeno: Počelo je...

Filipinske i američke trupe počele su danas vojne vežbe "Balikatan" u Filipinima, koje će trajati do 10. maja, a uključivaće i pomorske vežbe u Južnom kineskom moru, na čije teritorije polažu pravo i Kina i Filipini.

12:24

22.4.2024.

1 d

Podeli: