Kokice iz mikrotalasne? Ne, nikako!

Ukoliko volite kokice na najbrži mogući način - iz mikrotalasne, treba da znate da zbog jednog sastojka u njima, imate veće šanse za dobijanje Alchajmerove bolesti.

Zdravlje

Izvor: B92

Ponedeljak, 13.08.2012.

21:37

Default images

Diacetil se nalazi u kokicama, gotovim kolačima, izradi margarina i menja ukus putera. U pitanju je veštački ukus putera koji pogoršava delovanje abnormalnog proteina mozga koji podstiče razvoj Alchajmerove bolesti.

Ovo su rezultati nove studije objavljene u Chemical Research in Toxicology

Naučnici sa Univerziteta Minesota u Mineapolisu su sproveli analizu diacetila (DA), hemikalije koju su prethodna istraživanja povezivala sa respiratornim problemima kod radnika u proizvodnji kokica iz mikrotalasne i veštačkih ukusa.

DA ima strukturu sličnu supstanci koja čini beta-amiloid proteine. Previše amiloida, nakuplja se i stvara plak koji se smatra znakom Alchajmerove bolesti.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

20 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

1 d

Podeli: