Psihijatrija u Srbiji je zapuštena

Iako u Srbiji samo najtežih pasihijatrijskih bolesnika ima oko 300 hiljada, a onih lakših i mnogo više, Srbija decenijama ne ulaže u održavanje psihijatrijskih bolnica pa pacijenti i zdravstveno osoblje borave u nezamislivim uslovima.

Zdravlje

Izvor: Aleksandra Gazivoda

Nedelja, 12.08.2012.

11:44

Default images

Kada su 60-tih godina prošlog veka prvi bolesnici stigli u sektor Padinska skela, psihijatrijske bolnice Dr Laza Lazarević, veliki park i svetli paviljoni bili su human prostor za terapiju teških dusevnih bolesti. Danas u 21 – veku, to su ruinirani objekti nagrizeni zubom vremena i slika državne nebrige da se očuvaju iole normalni uslovi boravka za bolesnike i zdravstveno osoblje.

Ono što je potrebno za lečenje psihijatrijskih oboljenja je samo adekvatan smestaj i adekvatni lekovi. Kod nas nema skupih medicinskih procedura i skupih tehnologija. Nisu nam neophodne u radu, tako da zaista nije potrebno mnogo ulaganja da sve izgleda mnogo bolje.

Sve postelje su pune. a nema dovoljno ni posteljine, pidžama, kupatila su u raspadu, mašine u vešernicama zastarele a pacijenti se moraju i po više puta presvlačiti jer mnogi ne kontrolišu fiziološke potrebe. A lečenje zahteva znanje i veliku posvećenost zdravstvenog osoblja.

“Osoblje je to koje je stalno s njima koje ih nadzire čak ih i kupa, navodi ih ispod tuša, navodi ih šta da urade da bi higijena bila zadovoljavajuća.Od hranjenja, njege u krevetu, kupanja,češljanja, pranja zuba “ kaže Katarina Drecun, psihijatar.

Lekari i sestre nemaju pomoć ni od porodica obolelih. U Srbiji je duševna bolest sramota pa mnoge bolesnike i najbliži odbacuju i prepuštaju bolnici

Dijagnoza i problemi koji su vezani za psihijatrijski poremećaj apsolutno je nešto što je nepoželjno i neprihvatljivo i mnogi naši pacijenti zapravo i kad se oporave i odu od nas nemaju podršku od porodice u smislu dolaska na kontrole da ih prate” dodaje Katarina Drecun.

U Srbiji vlada i neznanje da već više decenija postoje lekovi kojima se i najteže duševne bolesti mogu uspešno držati pod kontolom.

“Psihijatrija zaista ima dosta efikasno oruđe u borbi protiv ovih velikih psihoza . Može se slobodno reći da i do 80% obolelih od shiziofrenije se mogu vrlo efikasno lečiti, zalečiti i održavati u stanju dobre remisije” kaže Dušan Paunović, psihijatar.

Pre pola veka pacijenti u Padinskoj skeli imali su i fiskulturnu salu i terapijske radionice za crtanje, rad sa plastelinom, vez. Danas je objekat zaključan jer preti obrušavanje.



Foto: www.freedigitalphotos.net

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

14 Komentari

Možda vas zanima

Svet

16.700 vojnika raspoređeno: Počelo je...

Filipinske i američke trupe počele su danas vojne vežbe "Balikatan" u Filipinima, koje će trajati do 10. maja, a uključivaće i pomorske vežbe u Južnom kineskom moru, na čije teritorije polažu pravo i Kina i Filipini.

12:24

22.4.2024.

1 d

Podeli: