Slatkiši smanjuju IQ kod dece

Mlađa deca koja se nekvalitetno hrane, odnosno unose mnogo slatkiša i sokova, mogu imati niži koeficijent inteligencije u odnosu na svoje vršnjake.

Zdravlje

Izvor: B92

Sreda, 08.08.2012.

12:42

Default images

Istraživači sa australijskog Univerziteta u Adelaide proučavali su navike u ishrani više od 7.000 dece u šestom i 15. mesecu života, kao i dvogodišnjake.

Zatim su merili njihovu inteligenciju kada su napunili osam godina. Deca koja su dojena u prvih šest meseci i jela zdravu hranu – mnogo voća, povrća i mlečni prerađevina, imala su viši koeficijent inteligencije za dva stepena, u odnosu na svoje vršnjake koji su unosili mnogo šećera.

Dr Lisa Smiters, vođa istraživanja kaže da čak i veštačka hrana negativno utiče na inteligenciju dece od šest meseci, ali da kod dvogodišnjaka izaziva pozitivne efekte.

Studija je objavljena u onlajn izdanju Evropskog žurnala epidemiologije.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 7

Pogledaj komentare

7 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

1 d

Podeli: