Zašto pijemo previše alkohola

Neumereno i naglo opijanje nije prisutno samo kod mladih. Jedno američko istraživanje pokazuje da jedna od šest odraslih osoba takođe povremeno popije najmanje 5 alkoholnih pića u jednoj noći. Zašto je to tako?

Zdravlje

Izvor: Izvor: Magazin.hr

Četvrtak, 26.07.2012.

12:49

Default images

Nauka nudi neke iznenađujuće odgovore... Pogledajte koje lude stvari vas mogu podstaći da preterate sa alkoholom.

Mediji
Što smo više izloženi slikama alkohola u medijima, to je verovatnije da ćemo se opijati, piše u studiji objavljenoj u časopisu "Alcohol and Alcoholism". Istraživači su pratili konzumaciju alkohola kod 80 muškaraca (od 18 do 29 godina) koji su bili izloženi medijima u kojima je bio prikaz slika alkohola. Oni koji su gledali filmove ili reklame u kojima je bilo istaknuto alkoholno piće, popili su u proseku 1,5 puta više od onih koji su gledali slične medije gde je alkohol odigrao manje važnu ulogu.

Ekonomska kriza
Istraživači sa Univerziteta u Majamiju utvrdili su da sa rastom ekonomske krize raste konzumiranje alkohola. Tokom perioda od četiri godine i naučnog praćenja podataka o više od 43.000 ljudi, utvrđeno je da je svaki put kad je stopa nezaposlenosti porasla za jedan posto, došlo do povećanja alkoholizma od 17%.

Vaš mozak
Najnovija istraživanja potvrđuju da alkohol utiče na centre za uživanje u mozgu. Istraživači sa Univerziteta u Kaliforniji koristi su PET snimanje i pratili učinak alkohola u mozgu 13 teških alkoholičara. Naknadno su ih uporedili sa slikama 12 osoba koje retko piju alkohol. Iako je kod svih uočeno da alkohol podstiče oslobađanje endorfina, kod alkoholičara je došlo do većeg ispuštanja endorfina, što na kraju dovodi do alkoholiziranja, jer su osetili više užitka u ispijanju alkohola.

Glasna muzika
Glasna muzika u klubovima i kafićima može da "natera" ljude da piju više, piše u studiji objavljenoj u časopisu "Clinical & Experimental Research". Francuski naučnici pratili su 40 ljudi tokom tri subotnje večeri, beležili količinu alkohola koju su konzumirali i jačinu (koliko je glasna) muzike u baru. Rezultati su pokazali da postoji pozitivna korelacija između glasne muzike i brzine ispijanja alkohola. Kad je muzika glasna, prosečan čovek ispije alkoholno piće za 12 minuta. Ali, kada je ona na normalnom nivou - treba mu celih 15 minuta.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

17 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajinci saopštili: Obustavljamo

Ukrajinske vlasti saopštile su večeras da su obustavile svoje konzularne usluge u inostranstvu za muškarce starosti od 18 do 60 godina, pošto je ukrajinska diplomatija najavila mere za vraćanje u zemlju onih koji mogu da idu na front.

21:57

23.4.2024.

1 d

Podeli: