Supruga mu donirala bubreg

Kejtlin je toliko volela Džonatana, da je odlučila da mu osim pažnje, pruži i deo sebe – tačnije svoj bubreg.

Zdravlje

Izvor: B92

Subota, 23.06.2012.

19:16

Default images

Džonatan i Kejtlin Vudlif upoznali su se na seminaru u Dalasu (SAD) pre tri godine i ubrzo počeli da se zabavljaju. Istovremeno je on počeo sve lošije da se oseća.

„Vezu je bilo teško održavati. Trebalo je da odlučim da li ću s njim ići na hemoterapiju. Bilo je strašno nositi se s tom bolešću“, kaže ona.

Džonatan je oboleo od lupusa. U 18. godini imao je prvu transplantaciju bubrega koji mu je donirala njegova majka. Veoma je retko da se lupus vrati kod osobe koja ima donirani bubreg, ali je to upravo ono što se njemu desilo.

Kada pacijentu ponovo treba donator, mnogo je teže pronaći nekoga, jer je lekarima jasno da njegovo telo odbacuje novi organ. Samo jedan od sto ljudi mogao bi da Džonatanu da bubreg koji će njegovo telo prihvatiti.

Uz sve to, morao bi da provede narednih 15 godina na dijalizi, čekajući bubreg koji mu odgovara, dok sve vreme njegovo zdravlje propada.

Samo mesec posle nego što su se venčali, Džonatan je stavljen na listu za transplantacije, što je značilo da je potraga za donatorom počela.

Kejtlin je, zajedno sa nekim prijateljima, otišla da se testira i od svih osoba koje su imale nameru da Džonatanu daju bubreg, samo se ona poklapala.

„To je kao lutrija. Pacijenti kakav je Džonatan gotovo da nemaju šanse da nađu donatora koji im odgovara“, kaže dr Dejvid Kronin, hirurg koji je obavio transplantaciju koja je obavljena u Univerzitetskom medicinskom centru Bejlor u Dalasu.

Par će prvo dobro da se odmori i oporavi, a zatim planira proširenje porodice. Takođe, oni će uskoro početi da rade u savetovalištu za ljude sa raznim bolestima.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

16 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

1 d

Podeli: