Majčino mleko štiti od HIV-a

Majčino mleko štiti decu od HIV, pokazuju istraživanja. Testiran na miševima, virus koji izaziva sidu nije se prenosio na potomstvo, čak i kad su ga imale majke.

Zdravlje

Izvor: B92

Ponedeljak, 18.06.2012.

09:41

Default images

Čini se da majčino mleko anulira dejstvo HIV.

„Ni jedno dete se ne inficira zbog dojenja. Majčino mleko nudi ključne nutritijente i zaštitu od infekcija, naročito kada nema čiste vode za veštačko mleko.

Naučnici su sproveli studiju na genetski „humanizovanim“ miševima koji mogu da se zaraze HIV na sličan način kao i ljudi.

Kada im je dat virus u ljudskom mleku, oni se nisu zarazili. Otkrića su objavljena u žurnalu Public Library of Science Pathogens.

Vođa istraživanja dr Angela Vahl rekla je: „Ovi rezultati su izuzetno važni zato što pokazuju da majčino mleko može potpuno da blokira oralno prenošenje oba oblika HIV koji se nalaze u njemu“.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 2

Pogledaj komentare

2 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Bure baruta pred eksplozijom: Počinje veliki rat?

Bliski istok, zbog promene ravnoteže snaga i dubokih kriza, pre svega palestinsko-izraelske, može se smatrati buretom baruta i ima potencijal da dovede ne samo do regionalnog sukoba, već i do globalnog konflikta.

20:40

17.4.2024.

1 d

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

23 h

Podeli: