Rad štitnjače i dugovečnost života

Istraživanje sprovedeno u Holandiji sugeriše da je smanjena aktivnost štitne žlezde povezana s većim šansama za duži život, objavio je "Journal of Clinical Endocrinology and Metabolism".

Zdravlje

Izvor: Tanjug

Utorak, 12.06.2012.

12:22

Default images

Naučnici univerziteta u Lejdenu navode da nisu utvrdili je li smanjena aktivnost štitnjače sama po sebi uzrok dugovečnosti ili je reč o simptomu prouzrokovanom za sada nepoznatim mehanizmom u organizmu.

Nalazi su zasnovani na podacima za 859 ispitanika iz 421 porodice koje su se isticale dugovečnošću svojih članova koji su u proseku živeli do 93 godine, prenosi agencija Rojters.

Naučnici veruju da je uočenu povezanost smanjene aktivnosti štitnjače i dužeg života moguće objasniti promenama u metabolizmu i smanjenjem potrošnje energije na rast uz istovremeno povećanje potrošnje energije na zaštitu organizma.

Prema njihovim rečima, novi nalazi su iznenađujući jer je poznato da smanjena funkcija štitnjače povećava rizik za bolesti kardiovaskularnog sistema.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 1

Pogledaj komentare

1 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

1 d

Podeli: