Kolin u trudnoći za zdravije dete

Žene koje tokom trudnoće konzumiraju kolin imaju zdraviju decu, odnosno manje su šanse da će deca kasnije u životu razviti šećernu bolest ili hipertenziju (povišen krvni pritisak), tvrde naučnici.

Zdravlje

Izvor: B92

Četvrtak, 17.05.2012.

17:42

Default images

U istraživanju, grupa žena u trećem tromesečju trudnoće dobijala je 930 miligrama kolina, što je dvostruko od preporučenih vrednosti.

Rezultati su pokazali da su njihove bebe imale za 33 odsto niže koncentracije kortizola u krvi, u poređenju sa kontrolnom grupom žena koja je konzumirala oko 480 miligrama kolina.

Portal "Vitamini" prenosi da je kortizol hormon koji telo proizvodi u sklopu reakcije na stres, a koji takođe povećava vrednost šećera u krvi.

Smatra se da kolin menja ekspresiju gena uključenih u proizvodnju kortizola.

Rezultati studije američkih naučnika ističu da bi povećano uzimanje kolina tokom trudnoće moglo poništiti neke štetne posledice prenatalnog stresa na ponašanje, neuroendokrini i metabolički razvoj deteta. Kolin bi tako mogao biti koristan kod žena koje tokom trudnoće pate od anksioznosti i depresije, kao i preeklampsije.

Prehrambeni izvori kolina su žumance jajeta, govedina, svinjetina, mleko, leguminoze...

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 1

Pogledaj komentare

1 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajinci saopštili: Obustavljamo

Ukrajinske vlasti saopštile su večeras da su obustavile svoje konzularne usluge u inostranstvu za muškarce starosti od 18 do 60 godina, pošto je ukrajinska diplomatija najavila mere za vraćanje u zemlju onih koji mogu da idu na front.

21:57

23.4.2024.

1 d

Podeli: