Svaki 10. pati od polineuropatije

U okviru Neurološke klinike Kliničkog centra Srbije (KCS) otvoren je Centar za polineuropatiju koji će se baviti dijagnostikom i lečenjem bolesti perifernih živaca.

Zdravlje

Izvor: Tanjug

Utorak, 15.05.2012.

18:36

Default images

Direktor Klinike za neurologiju prof. dr Vladimir Krstić rekao je da od ovakvih vrsta oboljenja u proseku pati svaki 10-ti stanovnik posle 60-te godine života.

Kao primer, profesor Kostić je naveo da se dijabetična polineuropatija javlja kod više od polovine svih obolelih od šećerne bolesti.

"Za otvaranje centra smo se odlučili zbog sve većeg broja bolesnika sa različitim oblicima polineuropatija", kazao je Kostić i dodao da se zahvaljujući novom konceptu terapije ostvaruju sve bolji rezultati, naročito u lečenju bolnih i imunoloških posredovanja polineuropatija.

Direktor KCS prof. dr Ðorđe Bajec istakao je da je ovo samo još jedan u nizu centara koji će biti otvoren u toj zdravstvenoj ustanovi. Bajec je dodao da je centar bio spreman za otvaranje i ranije, ali da se čekalo da prođu izbori da niko ne bi mogao da kaže da se njegovim otvaranjem "skupljaju poeni".

"Otvaranjem Centra za polineuropatiju oboleli će dobiti bolju zdravstvenu zaštitu i mogućnost da sa ovom vrstom bolesti žive kvalitetnije", istakao je Bajec.

Polineuropatija je oštećenje više perifernih živaca, posebno na krajnjim delovima ekstremiteta, a vrlo često je deo neke bolesti.

Primarno mesto oštećenja može biti vlakno živca, na primer kod šećerne bolesti, u oštećenju štetnim stvarima ili mijelinskom omotaču koji okružuje živac, što je slučaj kod akutne ili hronične upalne polineuropatije.

Ako su zahvaćena mala mijelinska vlakna, javlja se gubitak osećaja za temperaturu i bol, a u slučaju zahvatanja velikih vlakana javljaju se motorički poremećaji.

Motorički simptomi najčešći su u nogama. U lakšim slučajevima javlja se delimična oduzetost, a teži slučajevi se karakterišu potpunom oduzetošću mišića, ekstremiteta, a katkad i celog trupa.

Zbog poremećene inervacije (prenosa nervnih impulsa), na mišićima se vremenom razvijaju hipotrofija i atrofija koje rezultiraju smanjenjem grube mišićne snage. Senzitivne fenomene čine žarenje, pečenje, utrnulost, osećaj stezanja, a tipična je i bolna osetljivost nervnih završetaka u mišićima na pritisak.

Bol je češći noću, a može se pogoršati dodirivanjem zahvaćenog područja, a ako bolest napreduje javlja se i otežan hod, pa čak i nepokretnost.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 2

Pogledaj komentare

2 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: