Živeo s veštačkim srcem 8 meseci

Jedan trogodišnji dečak iz Velike Britanije je održavan u životu veštačkim srcem punih osam meseci, što je za sada rekord za neko dete.

Zdravlje

Izvor: B92

Utorak, 17.04.2012.

09:35

Default images

Džo Skerat iz Gilingema imao je dijagnozu dilatirane kardiomiopatije, što znači da je njegovo srce s mukom pumpalo krv. On je privremeno dobio takozvano “berlinsko srce” kako bi njegovo prirodno imalo ispomoć.

Posle 251 dana čekanja, konačno je pronašao donatora i urađena mu je transplantacija. Džoova majka Rejčel kaže da se on osećao mnogo bolje kada je dobio veštačko “srce”, ali da su svi morali biti spremni na dugo čekanje na donatora.

“Kada je Džo prošao i 200. dan sa "berlinskim srcem", pitali smo se koliko dugo može izdržati dok ne pronađemo donatora”, kaže ona.

Džou je dijagnostikovana dilatirana kardiomiopatija kada je imao svega nekoliko nedelja. Majka ga je donela u bolnicu jer je bio siv u licu, a rentgen je pokazao da je njegovo srce ozbiljno uvećano.

Kasnije je dobio i dijagnozu genetskog poremećaja – takozvanog, Bartovog sindroma, koji dovodi do slabosti mišića, plitkog daha i problema sa uzimanjem hrane.

U decembru 2010. lekari su otkrili da njegovi zalisci propuštaju krv, a srce je bilo još više uvećano. Nekoliko dana kasnije, tri puta su morali da ga reanimiraju. Lekari su tada uspeli da stabilizuju Džoa i povezali ga za “berlinsko srce”.

To “srce” je veličine manjeg frižidera. Neka deca moraju da budu privezana za tu spravu svega nekoliko nedelja, dok druga čekaju na drugo srce mesecima.

Oba Džoova roditelja prijavili su se za doniranje organa. “Večno ćemo biti zahvalni porodici donatora. Ne možemo da zamislimo kroz šta su prošli, a njihova darežljivost u tako teško vreme je potpuno nesebična i neverovatna”, rekla je Rejčel.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 6

Pogledaj komentare

6 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajinci saopštili: Obustavljamo

Ukrajinske vlasti saopštile su večeras da su obustavile svoje konzularne usluge u inostranstvu za muškarce starosti od 18 do 60 godina, pošto je ukrajinska diplomatija najavila mere za vraćanje u zemlju onih koji mogu da idu na front.

21:57

23.4.2024.

1 d

Podeli: