TV u dečijoj sobi - da ili ne?

Ako želite da sprečite vaše dete da postane gojazno – izbacite televizor iz njegove sobe.

Zdravlje

Izvor: B92

Ponedeljak, 09.04.2012.

10:48

Default images

To, prema rečima stručnjaka, ne važi samo za decu školskog uzrasta već i za mališane od dve, tri godine. Istraživanje “ToyBox”otkriva da je gojaznost kod evropske dece predškolskog uzrasta na rekordnom nivou.

U Britaniji je gojazno oko petine mališana, dok je u Španiji skoro 40% devojčica preteško za svoj uzrast. Četvorogodišnja studija je otkrila da je svako osmo dete u severnoj Evropi gojazno, a isto važi za 25% mališana iz južne Evrope.

“Mnoge zemlje nemaju jasan vodič za zdravu ishranu i aktivnu igru. Međutim postoje jaki dokazi da je ‘sedeći’ način života, poput gledanja tv-a, razlog sve većoj debljini dece.” kaže Janis Manios, profesor medicine u Atini.

Roditeljima je najlakše da smire decu tako što će im dati da gledaju tv i naravno nešto za grickanje, međutim oni ne shvataju šta takvim pristupom rade. Ta aktivnost, odnosno neaktivnost, mora se zameniti nekim zabavnim igrama koje će doprineti boljem zdravlju, rastu i celokupnoj dobrobiti deteta,” kaže profesor Manios.

Studija je analizirala decu iz Belgije, Bugarske, Nemačke, Grčke, Luksemburga, Holandije, Norveške , Poljske i Velike Britanije.

Cilj ovog projekta je da razvije i testira program za prevenciju gojaznosti kod dece uzrasta od 4 do 6 godina”.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 4

Pogledaj komentare

4 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

1 d

Podeli: