Lagana hrana ne prija crevima?

Ishrana sa niskom energetskom vrednošću nije pogodna za osobe koje imaju neko oboljenje creva, pokazala su nedavna istraživanja.

Zdravlje

Izvor: B92

Subota, 31.03.2012.

20:17

Default images

Upalna bolest creva (IBD) uključuje grupu stanja koja zahvataju debelo i tanko crevo, a glavni klinički oblici su ulcerozni kolitis i Kronova bolest.

IBD povećava i rizik od razvoja karcinoma debelog creva.

Istraživanje sprovedeno na miševima pokazalo je da ishrana siromašna kalorijama oštećuje imunološki sistem i smanjuje sposobnost reagovanja organizma na infekciju.

U ovom istraživanju reč je bila o indukovanoj infekciji debelog creva patogenim bakterijama. Rezultati su pokazali veću stopu smrtnosti onih miševa s upalom creva, koji su bili na niskokaloričnoj ishrani.

Ipak, naučnici tvrde da je potrebno još istraživanja kako bi se u potpunosti rasvetlila povezanost malog unosa kalorija i povećane smrtnosti. Studija je objavljena u Svetskom žurnalu gastoenterologije.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

12 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: