Bajerov lek dobija zamenu

Indijska kancelarija za patente okončala je monopol nemačke kompanije "Bajer" na jedan njen lek protiv raka na tom tržištu, dozvolivši domaćoj firmi da proizvodi njegovu generičku verziju i plasira je po mnogo nižoj ceni.

Zdravlje

Izvor: B92

Utorak, 13.03.2012.

13:50

Default images

Indijska kompanija "Natko farma" će ubuduće proizvoditi lek "neksavar", u generičkoj verziji, prenosi AP.

Dok je mesečna terapija "Bajerovim" lekom koštala 5.600 dolara, terapija generičkim "neksavarom" će koštati samo 175 dolara mesečno.

Očekuje se da će odluka indijskih zdravstvenih vlasti sigurno izazvati veliko nezadovoljstvo među zapadnim farmaceutskim firmama, koje se zalažu za strožu zaštitu patenata širom sveta.

Indijska kancelarija za patente svoju odluku zasniva na propisu kojim se predviđa da se može odobriti licencna proizvodnja nekog patentiranog medikamenta koji nije dostupan po pristupačnoj ceni.

Indijska industrija generičkih lekova, procenjena na 26 milijardi dolara, spasava živote ogromnom broju pacijenata širom sveta, koji ne mogu sebi da priušte skupe preparate zapadnih farmaceutskih firmi.

Generički lek je zamena za originalni lek kome je istekao patent, a po svim svojstvima je iste vrednosti kao izvorni medikament sa zaštićenim imenom.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 4

Pogledaj komentare

4 Komentari

Možda vas zanima

Svet

16.700 vojnika raspoređeno: Počelo je...

Filipinske i američke trupe počele su danas vojne vežbe "Balikatan" u Filipinima, koje će trajati do 10. maja, a uključivaće i pomorske vežbe u Južnom kineskom moru, na čije teritorije polažu pravo i Kina i Filipini.

12:24

22.4.2024.

1 d

Podeli: