Izgladnjivanje za duži život

Izgladnjivanje svakog drugog dana može doprineti dužem životu, tvrde naučnici.

Zdravlje

Izvor: B92

Ponedeljak, 20.02.2012.

14:40

Default images

Grupa američkih istraživača smatra da taj pristup dovodi do veće snage mozga i u isto vreme pomaže topljenju kilograma.

Istraživanje Nacionalnog instituta za starenje izvršeno je na miševima. Oni koji su dobijali minimalan broj kalorija svaki drugi dan imali su duži životni vek.

Nakon toga ova dijeta je isprobana i na ljudima i ispostavilo se da taj način ishrane čuva srce, sistem za cirkulaciju i da pomaže mozgu da se brani protiv bolesti starenja poput Alchajmera.

“Restrikcija kalorija produžava životni vek i štiti mozak i kardiovaskularni sistem od bolesti koje se javljaju u kasnijem životnom dobu,” kaže Mark Metson, neurohirurg.

U jednom od niza eksperimenata, grupa miševa je hranjena svaki drugi dan, dok je druga grupa jela redovno.
Prof. Metson kaže da je otkriveno da su miševi hranjeni svaki drugi dan bili osetljivji na insulin i da su ga manje proizvodili.

Visok nivo ovog hormona, koji se proizvodi kako bi kontrolisao nivo šećera posle obroka, obično je povezan sa manjom snagom mozga i povećanim rizikom od dijabetesa.

Nakon proučavanja mozgova kod obe grupe miševa, ispostavilo se da ishrana sa manje kalorija poboljšava funkciju moždanih sinapsi.

Ranija istraživanja su pokazala da izgladnjivanje nekoliko dana može da pomogne u borbi protiv raka. Naučnici su otkrili da kada zdrave ćelije lišimo hrane one ulaze u fazu za preživljavanje što ih čini visoko otpornim na stres i posledice hemioterapije.

Foto: Carlos Porto / FreeDigitalPhotos.net

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

17 Komentari

Možda vas zanima

Svet

16.700 vojnika raspoređeno: Počelo je...

Filipinske i američke trupe počele su danas vojne vežbe "Balikatan" u Filipinima, koje će trajati do 10. maja, a uključivaće i pomorske vežbe u Južnom kineskom moru, na čije teritorije polažu pravo i Kina i Filipini.

12:24

22.4.2024.

1 d

Podeli: