Uskoro novi pravilnik o bolovanju

Ministarstvo zdravlja do kraja godine treba da usvoji novi pravilnik o bolovanjima kojim je tačno propisano koliko dana bolovanja sleduje za određenu bolest.

Zdravlje

Izvor: B92

Utorak, 20.12.2011.

23:25

Default images

Direktor Republičkog fonda za zdravstveno osiguranje Aleksandar Vuksanović je izjavio da je Fond predložio pravilnik.

"Neće lekar više moći da za istu bolest nekom prepiše tri, a nekom više dana. Znaće se koliko za koju bolest sledi bolovanja", istakao je Vuksanović.

Govoreći o radu Fonda u ovoj godini, Vuksanović je rekao da će Fond 2011. godinu završiti sa 20 milijardi dinara dugovanja, što je, kako
je kazao, uspeh budući da dug nije dupliran kao prethodnih godina.

"Taj dug postoji i nesporan je. On se iz godine u godinu duplira, pa je uspeh što ove godine to nije slučaj. Kad sam postao direktor zatekao sam dug od 15 milijardi. Medjutim, država je rešila da pronadje način kako da ga vrati, a detalje će saopštiti predstavnici Vlade", rekao je Vuksanović.

Reč je o dugu prema apotekama za lekove koji se izdaju na recept.

Vuksanović je istakao da se u Srbiji izdvaja najmanje sredstava po stanovniku za zdravstvene usluge - 200 evra i kada se ima to u vidu "sedam miliona ljudi dobija kvalitetnu zdravstvenu zaštitu o trošku Fonda".

On je rekao i da predloženi budžet za sledeću godinu predvidja povećanje plata zdravstvenim radnicima za četiri odsto u aprilu i za 0,9 odsto u oktobru, ali da još nije upoznat sa svim detaljima tog predloga.

Direktor je naveo da je ova godina bila teška za rad, ali da su ipak postignuti dobri rezultati, kao što je uvodjenje novih 238 lekova i preparata na pozitivnu listu, odnosno koji se mogu dobiti na recept.

"Uveli smo i red u liste čekanja na operacije i postigli ujednačavanje kvaliteta pružanja zdravstvenih usluga u svim delovima zemlje", dodao je on.
Prema rečima Vuksanovića, napravljen je i novi pravilnik o medicinsko-tehničkim pomagalima koji daje veća prava Fondu i korisnicima nego proizvodjačima tih pomagala, što je bio slučaj do sad

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

10 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: