Uskoro na tržištu veštački pankreas

Američka Uprava za hranu i lekove (FDA) je posle višemesečnih pregovaranja, izdala smernice za proizvođače mediciniskih uređaja, koji razvijaju potencijalno revolucionarno sredstvo - veštački pankreas za obolele od dijabetesa tipa 1.

Zdravlje

Izvor: B92

Nedelja, 04.12.2011.

16:15

Default images

Radi se o složenom sistemu pumpi i senzora, čijom bi se primenom automatizovao tretman rečenih pacijenata.

Samo u Sjedinjenim Američkim Državama ima tri miliona potencijalnih korisnika tog uređaja, koji bi ih oslobodio stalnog proveravanja nivoa šećera u krvi i ubrizgavanja insulina.

Veštački pankreas se nosi spolja. Sastoji se od monitora šećera, koji iščitava sadržaj šećera u krvi preko minijaturnog senzora postavljenog neposredno ispod kože pacijenta i insulinske pumpe, kojima rukovodi kompjuterski "mozak", ili algoritam koji proračunava dozu insulina koju je potrebno ubrizgati.

Preliminarna verzija veštačkog pankreasa već je razvijena u SAD i od juna je izvezena u pedesetak zemalja sveta, u kojima je uz dobre rezultate koristi na hiljade pacijenata.

Ta verzija, međutim, nije odobrena i za tržište SAD. Sada je FDA zauzela "mekši stav", apelujući na proizvođače da ubrzaju rad na ovakvim uređajima i propisujući njihovo kliničko ispitivanje u tri faze, prvo u bolničkim, a potom i u spoljašnjim uslovima.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 2

Pogledaj komentare

2 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: