Mocartom protiv raka debelog creva?

Može li klasična muzika sprečiti rak debelog creva? Nova istraživanja pokazuju da može – barem posredno.

Zdravlje

Izvor: B92

Četvrtak, 03.11.2011.

18:30

Default images

Naime, naučnici sa Univerziteta u Teksasu otkrili su da lekari koji slušaju Mocarta za vreme kolonoskopije češće pronalaze predkancerogene polipe kod pacijenata.

U studiji su istraživači pratili lekare sa dugim iskustvom u izvođenju kolonoskopije, a zatim merili njihov učinak u pronalaženju kancerogenih promena sa ili bez Mocartove muzike.

Jedan od lekara je u proseku u 21,5 odsto slučajeva otkrivao opasne promene na debelim crevima, dok je uz Mocarta primetio 66,7 odsto.

Zašto je to tako? Stručnjaci smatraju da slušanje klasične muzike poboljšava razumevanje vremena i prostora, što je jedna od manifestacija takozvanog „Mocartovog efekta“.

U svakom slučaju, postoje jasni dokazi da se pouzdanija dijagnostika smanjuje mogućnost pojave raka debelog creva.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 1

Pogledaj komentare

1 Komentari

Možda vas zanima

Svet

16.700 vojnika raspoređeno: Počelo je...

Filipinske i američke trupe počele su danas vojne vežbe "Balikatan" u Filipinima, koje će trajati do 10. maja, a uključivaće i pomorske vežbe u Južnom kineskom moru, na čije teritorije polažu pravo i Kina i Filipini.

12:24

22.4.2024.

1 d

Podeli: