Rak: terapija preko bradavica?

Hemioterapija preko bradavica je jedan od najefikasnijih načina u tretmanu raka dojke, tvrde naučnici.

Zdravlje

Izvor: B92

Utorak, 01.11.2011.

13:28

Default images

Istraživači sa Džeferson Univerziteta u Filadelfiji otkrili su da direktnim targetiranjem kanala dojke, veća koncentracija leka dospeva do obolelog područja.

Kako u većini slučajeva rak dojke nastaje u ćelijama oko mlečnih kanala, odavno se pretpostavlja da takozvana intrakanalna metoda - smeštanje katetra u bradavicu, može da posluži kao alternativa tradicionalnom intravenskom postupku.

Tokom testiranja 12 pacijentkinja je primalo hemoterapiju kroz bradavicu, a 3 uobičajenom metodom. Rezultati su pokazali da je znatno veća koncentracija leka unesenog preko bradavice.

Naučnici su takođe otkrili da je intrakanalna metoda manje toskična i ne stvara neprijatne sporedne efekte kao što su gubitak kose i umor, koji prate tradicionalnu hemoterapiju.

Podnošljiv bol u bradavici i teške grudi u narednih sat vremena jesu jedini simptomi koje su pacijentkinje prijavile.

Uprkos rezultatima, mnogi specijalisti smatraju da je potrebno još dosta istraživanja sprovesti pre nego što ova metoda postane široko primenjiva.

Foto: IGNACIOLEO / www.sxc.hu

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

1 d

Podeli: