Sve više obolelih od raka pluća

Srbija se nalazi na trećem mestu u Evropi po broju obolelih od raka pluća, a prema poslednjim podacima, registrovano je 4.800 novoobolelih među kojima je sve veći broj žena, saopštio je Republički fond za zdravstveno osiguranje.

Zdravlje

Izvor: Beta

Ponedeljak, 31.10.2011.

22:00

Default images

Kako je navedeno u saopštenju povodom nastavka kampanje "Tvoja pluća, tvoja odluka", od najsmrtonosnijeg i najčešćeg karcinoma u svetu svakog minuta umru dve osobe, 3.000 ljudi dnevno izgubi život, a godišnje više od milion.

Predsednica Udruženja pulmologa Srbije Gordana Radosavljević kazala je da rana dijagnostika raka pluća predstavlja veliki problem, jer su
respiratorne tegobe nedovoljno specifične i nema upozoravajućih simpotma.

Ona je navela da je karcionom pluća agresivni tumor koji zahteva kombinovane metode lečenja i dodala da je značajna prevencija - borba protiv upotrebe duvana.

Kampanja "Tvoja pluća, tvoja odluka" koja će biti nastavljena u novembru - mesecu borbe protiv raka pluća, ima za cilj da ukaže građanima da obrate više pažnje na zdravlje svojih pluća.

Takođe, kampanja ima za cilj i da ukaže da je redovna briga o zdravlju najjefikasnija mera prevencije ove maligne bolesti.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 6

Pogledaj komentare

6 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

1 d

Podeli: