Ombudsman pocepao zdravstvenu

Zaštitnik građana Saša Janković revoltiran tretmanom u bolnici pocepao zdravstvenu knjižicu.

Zdravlje

Izvor: Olivera Popoviæ

Nedelja, 23.10.2011.

10:27

Default images

"Pocepao sam svoju zdravstvenu knjižicu zato što nakon zadobijene povrede nisam dobio lekarsku pomoć. U dežurnoj bolnici doživeo sam ono što građani doživljavaju svakog dana. Plaćam skoro 200 evra mesečno za svoje zdravstveno osiguranje i moje je pravo da me leče kvalitetno, brzo i efikasno.

Pošto sam bio nezadovoljan, ja sam imao mogućnosti da potražim pomoć privatnika i platio sam to, ali ogroman broj građana to ne može da uradi. Politička elita i institucije ove države zato treba da rade svoj posao", kaže zaštitnik građana Saša Janković, koji, uprkos svemu, ne odustaje od zaštite prava građana u zdravstvenom sistemu.

Radeći na tome, ovih dana je još jednom bio revoltiran. Iz pisma, koje je potpisalo 27 lekara sa Klinike za opštu hirurgiju u Nišu, kojim su najavili štrajk, ombudsman je saznao da se ne poštuju njegove preporuke o prestanku obavljanja dopunskog rada.

Lekari su mu poslali spisak sa čak 61 imenom zaposlenih lekara i zdravstvenih radnika, koji su uz svoju osnovnu platu na ime dopunskog rada, odnosno usluga iz oblasti interventne radiologije zaradili dosta novca. Prvi na spisku je,samo u avgustu, plati pridodao još 332.000 dinara, drugi 210.000, treći 140.000 dinara…

Ombudsman je još krajem maja naložio da se u Kliničkom centru u Nišu prestane sa obavljanjem dopunskog rada. Dostavljanjem pomenutih podataka očigledno je da se „dopunski” radilo i tokom avgusta.

"Upravni odbor me je, 26. juna, obavestio da je Klinički centar u Nišu prestao sa obavljanjem dopunskog rada, a nakon toga mi se obraća kolegijum sa Opšte hirurgije, lekari koji najavljuju štrajk. Tvrde da se, dok oni nemaju osnovna sredstava za rad, za njihove kolege sa drugih klinika mesečno izdvaja i po 300.000 dinara, zarađenih u dopunskom radu", navodi Janković.

Istovremeno, nedostaje novac za poboljšanje položaja pacijenata. Lekari su Jankoviću poslali fotografije na kojima se vidi da u sobama predviđenim za osam pacijenta leži njih jedanaest.

"Meni je neverovatno da neko u dopunskom radu za mesec dana može da zaradi više nego što može da zaradi predsednik Ustavnog suda ili predsednik države u redovnom radu i još da ima vremena da predaje na Medicinskom fakultetu. Zato se obraćam javnosti i tražim podršku za konačno uređenje dopunskog rada.

Mnoge nepravilnosti su konstatovane u dopunskom radu, a ništa se ne dešava. Očigledno postoji određeni lekarski lobi, koji ovo podržava. Deo lekara iskorišćava državna sredstva. Ostvaruju zarade, koje se graniče sa zaradama u zapadnim zamljama i to u privatnim, a ne u javnim klinikama", ističe Janković.

Ombudsman je odlučio da još jednom u Niš pošalje svoje saradnike, koji će proveriti da li su istinite pritužbe. Sa tužiocem će razgovarati da li ima osnova za krivično gonjenje onih koji su omogućili odliv novca iz budžeta sumnjivim organizovanjem dopunskog rada.

Dr Miodrag Lazić, pomoćnik direktora Klinike za opštu hirurgiju u Nišu, potvrdio je za „Politiku” da se u niškom Kliničkom centru i pored preporuke ombudsmana, donete 23. juna, radila vanstandardna metoda vaskularnog širenja vena kod pacijenata sa multipla sklerozom.

"To je jedna vrsta dopunskog rada plaćena enormnim sumama, a rađena je u toku radnog vremena. Tražimo da se obustave te enormne isplate dok se jasno ne kaže da li je to potrebna i redovna procedura lečenja. Prikazali smo zarade za avgust, koje su pojedine kolege dobili uz platu" objašnjava dr Lazić.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

12 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

1 d

Podeli: