I odrasli imaju noćno mokrenje

Mokrenje u krevet je nešto što uvek povezujemo sa decom, koja ponekad i do školskih dana imaju taj problem.

Zdravlje

Izvor: B92

Utorak, 04.10.2011.

10:26

Default images

Prema jednom istraživanju 1 od 100 odraslih mokri u krevet u nekom trenutku u životu. Zbog prirode same teme o njoj se ne govori mnogo, što znači da mnogi sa tim problemom neće potražiti pomoć.

Noćno mokrenje često je genetsko. Ako je jedan roditelj kao dete imao taj problem, rizik da će i njegov naslednik patiti od istog raste za 40%.

Međutim za odrasle postoji nekoliko razloga zašto se ovaj problem javlja, objašnjava urolog Zaki Almalah. Čest uzrok je “nezrela hipofiza”.

“Ova žlezda pomaže proizvodnju antidiuretičkog hormona,” kaže dr Almalah. “Normalno je da žlezda proizvodi više hormona tokom noći što reguliše količinu nakupljenog urina i zato ne ustajemo noću da obavimo nuždu”

“Bez adekvatne količine ovog hormona, proizvodnja urina se nastavlja i noću i zato dolazi do noćnog mokrenja.”

“Zato deca često mokre u krevet jer njihova hipofiza još nije dovoljno zrela kako bi proizvodila pravu količinu hormona. Međutim to se dešava i odraslima.”

Ponekad taj problem imaju i osobe sa dubokim snom. “Oni se ne bude čak i kada su im bešike pune,” kaže dr Almalah.

Još jedan uzrok je preterano aktivna bešika, koja reaguje i na male količine tečnosti u njoj. “Odrasli koji imaju noćno mokrenje obično imaju po malo od sva tri navedena uzroka,” kaže on.

Ako do problema dođe iznenada u odraslom dobu, posredi je verovatno neko drugo oboljenje poput dijabetesa, srčanog otkazivanja, nerava, problema sa prostatom ili kancera koji raste u prostati ili bešici.

“U nekim slučajevima radi se o psihološkom problemu,” kaže dr Helen Najtindžel. “Emotivni stres čini telo napetim i može doći do noćnog mokrenja kod odraslih osoba.”

Šta god da je uzrok, treba otići kod doktora i sa njim pronaći rešenje.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 3

Pogledaj komentare

3 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: