Mačke “prenose” rak mozga?

Mačke mogu preneti rak mozga svojim vlasnicima, upozorili su naučnici.

Zdravlje

Izvor: B92

Utorak, 02.08.2011.

10:49

Default images

Naime, otkrivena je povezanost između crevnog parazita koji nastanjuje telo mačke i tumora mozga kod ljudi.

Iako nema dovoljno dokaza da za kancer možemo okriviti naše krznene prijatelje, stručnjaci smatraju da će dodatna istraživanja sprečiti razvoj ove smrtonosne bolesti kod velikog broja ljudi. Rak mozga u svim varijantama odnese oko 3.500 života godišnje samo u Velikoj Britaniji, a njegov uzrok je uglavnom nepoznat.

Parazit koji se pominje u istraživanju, Toxoplasma gondii, koji izaziva bolest toksoplazmozu, trenutno nastanjuje mozak oko trećine svetske populacije i može izazvati promene u ponašanju kod ljudi i životinja. On ima komplikovan životni ciklus, a poznato je da se može razmnožavati isključivo u telu mački, a zatim prenositi u vidu mikroskopskih jaja.

U istraživanju su francuski naučnici skupili svetske podatke o raku mozga kod muškaraca i žena i uporedili ga sa brojem zaraženih parazitom T. gondii. Ispostavilo se da je broj obolelih od raka mozga najveći u zemljama gde je bilo najviše parazita.

Ta stvorenja već se povezuju sa rakom mozga životinja, a postoje i dokazi da mogu uticati na promenu ponašanja kod zaraženih. Naime, inficirani pacovi gubili su strah od mačaka, što ih je činilo lakšim plenom.

Muškarci, s druge strane, mogu postati agresivni i ljubomorni, dok se kod žena može javiti pojačan nagon za seksom.

Neka istraživanja su čak pronašla vezu između T. gondii i šizofrenije, a odnedavno se trudnicama ne preporučuje da uklanjaju posudice za mačji izmet, jer parazit može biti fatalan za nerođenu bebu.

Ipak, jedan od glavnih izvora zaraze za ljude je nedovoljno termički obrađeno meso, naročito jagnjetina i svinjetina.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

55 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: