Delfini sami sebe leče?

Ove fenomenalne životinje po mnogo čemu su slične ljudima. Njihova inteligencija, društvena i emocionalna složenost nikoga ne ostavljaju ravnodušnim.

Zdravlje

Izvor: B92

Četvrtak, 28.07.2011.

12:30

Default images

Čak i u slučaju ozbiljne povrede, delfini nikad neće iskrvariti na smrt. Oni najverovatnije koriste posebne tehnike ronjenja koje sprečavaju dotok krvi u nevažne delove tela, kako bi se sačuvala krv dok rana ne zaraste.

Tokom procesa zarastanja nikada se ne javlja infekcija. Naučnici su otkrili da njihova koža sadrži određene antibakterijske materije koje sprečavaju upalne procese.

Delfini ne pokazuju tipične reakcije na bol. Obično se u slučaju povreda ponašanje i navike u ishrani životinja menjaju. Delfini, s druge strane, potpuno normalno funkcionišu i kada su u pitanju veoma ozbiljne rane.

Samoisceliteljska sposobnost delfina je čudesna sama po sebi. U stanju su da za svega nekoliko nedelja u potpunosti zamene ogromne površine tkiva koje im nedostaje. Vrlo je moguće da se ovo dešava zahvaljujući posebnoj vrsti matičnih ćelija koje poseduju.

Razumevanje regenerativnih sposobnosti delfina može biti od velike koristi za ljude.

Majkl Zaslof, koji vodi istraživanje na temu sličnosti delfina i ljudi kaže: „Ove životinje imaju veoma sličnu strukturu našoj, pa mogu biti koristan izvor informacija u rešavanju zdravstvenih problema ljudi.”

Tehnike kojima delfini obnavljaju svoje tkivo mogu se povezati sa posebnim tipom matičnih ćelija i proteina koji se mogu iskoristiti kod ljudi. Takođe, tokom isceljivanja delfini ispuštaju česticu koja ih oslobađa bola koja takođe može biti korisna u smanjenju bola kod ljudi.

S obzirom na to da se ove supstance stvaraju u njihovom organizmu, najverovatnije ne izazivaju zavisnost kao većina danas poznatih tableta za smirenje i protiv bolova.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 8

Pogledaj komentare

8 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Bure baruta pred eksplozijom: Počinje veliki rat?

Bliski istok, zbog promene ravnoteže snaga i dubokih kriza, pre svega palestinsko-izraelske, može se smatrati buretom baruta i ima potencijal da dovede ne samo do regionalnog sukoba, već i do globalnog konflikta.

20:40

17.4.2024.

1 d

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

18 h

Politika

Mediji: Ultimatum za Srbiju

Višegodišnja dilema "Kosovo ili Evropska unija", koja je lebdela nad Srbijom, dobiće svoj praktični izraz sledeće nedelje, pišu mediji.

13:01

17.4.2024.

1 d

Podeli: