Smanjuje se broj zaraženih?

Nemački ministar zdravlja Danijel Bar izjavio je da se broj novih slučajeva zaraze smrtonosnom ešerihijom koli smanjuje i to je posredno pripisao činjenici da građani poštuju preporuke stručnjaka da u ishrani izbegavaju pojedine vrste povrća.

Zdravlje

Izvor: B92

Četvrtak, 09.06.2011.

09:03

Default images

Ministar je rekao da je Institut "Robert Koh" uspeo da ograniči moguće izvore infekcije preporučivši građanima da se pridržavaju preporuka instituta, preneo je Dojče vele.

Istovremeno, Evropska unija žestoko kritikuje nemački krizni štab jer u EU ne razumeju zašto u Nemačkoj ima tako veliki broj ljudi ovlašćenih da daju izjave po pitanju zaraze jer jednom izjavu daje državni ministar, nekad institut, nekad vlada.

Neophodno je poboljšati izveštavanje i problem mnogi vide i u složenom nemačkom federalnom sistemu i raspodeli nadležnosti između federacije i saveznih pokrajina.

„Veoma su bitne jasne, stalne strukture“, kazao je ministar zdravlja i zaštite životne okoline u Bavarskoj Markus Zeder.

„Vlada treba da ima više ovlašćenja kako bi se omogućilo strožije upravljanje kriznim menadžmentom. To je neophodno posebno zbog činjenice da se ovakvi slučajevi stalno ponavljaju. Najpre je bila reč o svinjskom gripu, sada o ešerihiji.

Bolesti, virusi, zaraze, bakterije ne poštuju regionalne granice“, rekao je Zeder. Evropski komesar za zdravlje Džon Dali je od nemačkih vlasti zatražio da poboljšaju saradnju sa stručnjacima EU kako bi konačno utvrdili izvor zaraze i pronašli pouzdane puteve za njeno zaustavljanje.

Borba protiv bakterije je teška, a ništa manje nije lako rešiti ni gubitke u poljoprivredi jer se sveže povrće smanjeno prodaje i zemljoradnici u Evropi trpe teške gubitke.

Komisija EU je najavila pomoć u prevazilaženju krize.

„Važno je da pomoć stigne brzo bez birokratskih prepreka“, rekla je nemačka ministarka poljoprivrede Ilze Ajgner.

Ministri poljoprivrede u okviru EU su se brzo dogovorili oko pomoći od 150 miliona evra koju je predložila EU. Na taj način će se kompenzovati 30 odsto gubitka koji su pretrpeli poljoprivrednici ali je samo nekoliko časova kasnije uvećana na 210 miliona evra, preneo je Dojče vele.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Svet

16.700 vojnika raspoređeno: Počelo je...

Filipinske i američke trupe počele su danas vojne vežbe "Balikatan" u Filipinima, koje će trajati do 10. maja, a uključivaće i pomorske vežbe u Južnom kineskom moru, na čije teritorije polažu pravo i Kina i Filipini.

12:24

22.4.2024.

1 d

Podeli: