Nemačka na udaru kritika zbog EHEC

Nemačke bolnice, u kojima je do sada umrlo najmanje 22 osobe zbog bakterijske infekcije EHEC, traže finansijsku pomoć, a nemački magazin ''Fokus'' piše da je jedno jasno-epidemija postaje sve skuplja.

Zdravlje

Izvor: Tanjug

Utorak, 07.06.2011.

10:44

Default images

''I dok su potrošači sve više uznemireni, jedno je jasno - epidemija postaje sve skuplja za poljoprivrednike, za bolnice, za Nemačku i za Evropsku uniju'', ocenjuje ovaj magazin situaciju u zemlji u kojoj se brojka inficiranih približava cifri od 2.000 ljudi.

Bez obzira na to što su prvi laboratorijski rezultati uzoraka klica iz bio-vrta iz okruga Uelcen u Donjoj Saksoniji pokazali odsustvo smrtonosne EHEC bakterije, klice povrća i žitarica, koje se dodaju salatama, važe i dalje kao mogući izvor zaraze, prenose nemački mediji.

Mediji kritikuju što u zemlji, gde je ''totalni informativni haos'' u pogledu EHEC bakterije i inficiranih, još uvek nije formiran krizni štab.

''Političari su nemoćni, potrošači sluđeni. Kome još treba verovati'', postavlja tiražni tabliod ''Bild'' pitanje, povodom prvih laboratorijskih saznanja da u klicama iz bio vrta u okrugu Uelcen, nije otkriveno prisustvo EHEC bakterije.

''Osumnjičeni'' bio-vrt priprema klice od soje, belog luka, graška, suncokreta i drugih billjaka i žitarica, a seme je iz Nemačke, ali i iz drugih evropskih i takođe dalekoistočnih zemalja, namenjeno za pripremu salate, navode nemački mediji.

Nemačka vlada se našla na udaru kritike, naročito opozicione partije Zeleni, koji tvrde da je ''potcenila krizu'' i da ''gleda u stranu''.

Mediji danas potavljaju pitanje - šta je uzrok opasne EHEC infekcije: krastavci, paradajz ili klice, ukazujući da su ''milioni ljudi nesigurni, a trgovci povrća jedva i da prodaju robu, dok broj obolelih svaki dan raste''.

Naučnici, prenose mediji, tapkaju u mestu, tražeći put za suzbijanje i lečenje epidemije crevne infekcije, koja se, zbog ''medicinske bespomoćnosti'' poredi čak sa vremenom kuge.

Evropski komesar za zdravstvo Džon Dali (John Dalli) upozorio je u Strazburu da ne treba donositi preuranjene i netačne zaključke o poreklu namirnica zaraženih enterohemoragičnom Ešerijihom koli (EHEC).

Dali je u obraćanju Evropskom parlamentu (EP) u Strazburu rekao da takva informacija mora da bude naučno utemeljena i pouzdana pre nego što bude obelodanjena, navodi agencija Asošiejted pres (AP) u izveštaju iz Brisela.

Vanredni sastanak ministara poljoprivrede zemalja članica EU biće održan popodne u Luksemburgu, posvećen zarazi EHEC i zahtevima poljoprivrednika za odštetu zbog gubitaka izazvanih padom prodaje i izvoza povrća.

Glavni ruski sanitarni inspektor Genadij Oniščenko rekao je danas agenciji Interfaks da je došlo do napretka ka ublažavanju zabrane uvoza svežeg povrća iz EU u Rusiju, uvedene 2. juna.

Oniščenko je dodao da su evropski zvaničnici obećali da će proslediti uzorke soja EHEC koji će Rusiji pomoći da prikupi podatke potrebne za ukidanje te zabrane. On je istakao saradnju sa Danskom i rekao da bi izvoz iz te zemlje mogao uskoro da bude nastavljen ukoliko danski zvaničnici pošalju više podataka.

Bolest koja je najpre pogodila Nemačku, a zatim se proširila i na druge evropske zemlje se manifestuje prvo teškim prolivom, a u najgorim slučajevima dolazi do otkazivanja bubrega i smrti.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: