Ako vam se zubi često kvare?

Ako vam se zubi često kvare, desni su osetljive, a gleđ sklona pucanju, trebalo bi da vodite računa o tome šta jedete i pijete i koje paste koristite.

Izvor:
Podeli

Ako vam se zubi često kvare, desni su osetljive i lako dođe do krvarenja, a gleđ sklona pucanju, trebalo bi da vodite računa o tome šta jedete i pijete i koje paste koristite. Stomatolozi savetuju kako da sačuvate lep osmeh.

Izbegavajte kiselo

Citrusno voće kao što su pomorandža, mandarina, limun ili grejpfrut obiluju jakim kiselinama i mogu da ošetete gleđ ako ih preterano konzumirate. Grickanje ovog voća može čak i da dovede do bola i trnjenja ako su zubi osetljivi, zato je bolje da ih unosite u obliku sveže ceđenog soka.

Paste za izbeljivanje

Specijalne paste koje izbeljuju zube su možda delotvorne, ali sadrže vrlo agresivne komponente i ako se svakodnevno koriste zubima će naneti više štete nego koristi. Najbolje je da redovnu higijenu usta održavate pastama namenjenim za osetljive zube i desni.

Vruća i hladna hrana

Previše vruća ili previše hladna jela mogu da oštete gleđ u velikoj meri, naročito ako su vam zubi „slaba tačka“. Izbegavajte vrele čajeve, tople čokolade, supe i čorbe, kao i ledene napitke, sladoled i ostale poslastice.

Dentalni konac

Upotreba dentalnog konca se preporučuje posle pranja zuba jer on čisti i deo između zuba do kojeg četkica ne može da dopre. Ipak, ako su vam desni osetljive i često dolazi do krvarenja posle upotebe konca, vodite računa da ga što nežnije provlačite između zuba ne iritirajući desni. Takođe, tečnost za ispiranje usta može da bude suviše agresivna za gleđ, nemojte je koristiti svakodnevno već povremeno, prema potrebi.

Izvor: Novosti.rs

Prati B92 na Viberu

Vesti

Da li je moguće izlečiti fobije?

Kombinacija virtuelne realnost i i transkranijalne magnetne stimulacije, tj. stimulacije određenih regija mozga ciljanim magnetnim poljem, mogla bi da pomogne u savladavanju fobija kao što je strah od visine, navodi se u magazinu Brain Stimulation.

Vesti petak 22.09. 18:35 Komentara: 17

Koje su prednosti i mane kontraceptivnih sredstava?

Idealno kontraceptivno sredstvo je efikasno, neškodljivo, pristupačno, jeftino, jednostavno za upotrebu i ne remeti čin seksualnog odnosa. Izbor kontracepcije je individualan i zavisi od starosnog doba žene, životnih navika, učestalosti polnih odnosa i zdravstvenog stanja.

Vesti četvrtak 21.09. 16:00 Komentara: 10
strana 1 od 1957 idi na stranu