Kanabis izaziva mentalne probleme

Korisnici kanabisa dvostruko češće pate od mentalnih problema u poređenju sa osobama koje ne konzumiraju marihuanu, objavljeno je u novoj studiji u Holandiji.

Zdravlje

Izvor: B92

Utorak, 05.10.2010.

14:52

Default images

"Procenat ljudi sa slabijim mentalnim zdravljem je dvostruko veći među korisnicima kanabisa, u poređenju sa onima koji ga ne konzumiraju", navodi se u istraživanju agencije za statistiku CBS.

Istraživanje, koje je sprovedeno od 2007. do 2009. godine nad oko 18 500 ljudi, pokazalo je da se 20 odsto muških korisnika kanabisa žalilo na mentalne probleme, u poređenju sa 10 procenata među muškarcima koji ga ne koriste.

Ova proporcija ista je i kod žena - 28 odsto učesnica istaživanja koje konzumiraju marihunau se žalilo na probleme, a među ženama koje je ne koriste taj procenat bio je 14 odsto.

Pušači su se žalili na mentalne probleme poput nervoze, melanholije, tuge i nestrpljenja. CBS navodi da se fizičko zdravlje među članovima dve grupe ispitanika nije razlikovalo.

Studijom je utvrđeno da četiri odsto učesnika starosti od 15 do 65 godina puše marihuanu najmanje jednom mesečno.

Iako je marihuana u Holandiji tehnički ilegalna, vlasti ove zemlje su 1976. godine dekriminalizovale konzumiranje i posedovanje količine manje od pet grama.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

11 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Bure baruta pred eksplozijom: Počinje veliki rat?

Bliski istok, zbog promene ravnoteže snaga i dubokih kriza, pre svega palestinsko-izraelske, može se smatrati buretom baruta i ima potencijal da dovede ne samo do regionalnog sukoba, već i do globalnog konflikta.

20:40

17.4.2024.

1 d

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

12 h

Politika

Mediji: Ultimatum za Srbiju

Višegodišnja dilema "Kosovo ili Evropska unija", koja je lebdela nad Srbijom, dobiće svoj praktični izraz sledeće nedelje, pišu mediji.

13:01

17.4.2024.

1 d

Podeli: