"Neuništiva" bakterija se širi

Bakterija otporna na skoro sve antibiotike raširila se u tri države i pojavljuje se širom sveta, upozoravaju američki zdravstveni radnici.

Zdravlje

Izvor: B92

Utorak, 14.09.2010.

13:20

Default images

Novi slučajevi pojavili su se u Americi i Kanadi kod osoba koje su se lečile u Indiji, gde je bakterija otkrivena.

U Velikoj Britaniji je već registrovano nekoliko desetina slučajeva.

Ne zna se koliko je ljudi umrlo od ove bakterije jer zasad nema centra koji bi beležio takve slučajeve. "Ovo je zaista zabrinjavajuće jer broj obolelih raste, a proizvodi se malo novih antibiotika", rekao je dr M. Lindzi Grejson (M. Lindsay Grayson), direktor odeljenja za infektivne bolesti na Univerzitetu u Melburnu, dodajući da je samo pitanje vremena kada će bakterija početi brže da se širiti sa čoveka na čoveka.

Prema dr Patrisu Nordmanu (Patrice Nordman), profesoru mikrobiologije na Medicinskom fakultetu u južnom Parizu, ono što zabrinjava zdravstvene radnike je i samo mesto odakle pretnja dolazi. Indija je, naime, prenaseljena zemlja u kojoj dobar deo stanovništva nema pristup čistoj vodi, u kojoj su raširene crevne bolesti, a poznata je po prekomernoj upotrebi antibiotika.

"Svi sastojci za pandemiju su tu ", navodi dr Nordman, prognozirajući da će se superbakterija, nazvana "Nju Delhi metalo 1" (NDM-1) proširiti svetom putem aviosaobraćaja.
"Svaki novi slučaj bi trebalo da bude razlog da se alarmira javnost", smatra Brendi Limbago (Brandi Limbago), šef laboratorije u Centru za kontrolu i prevenciju bolesti u SAD-u.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 4

Pogledaj komentare

4 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: