Nema više light cigareta

Zakon o zabrani ‘blagih’ cigareta stupio je na snagu ovih dana, a vlasti naišle na nove prepreke.

Zdravlje

Izvor: B92

Utorak, 29.06.2010.

14:01

Default images

Cigarete su štetne bez obzira na to piše li na kutiji light, ultra light ili neka druga oznaka kojom bi se pušači nastojali utješiti.

Upozoravaju antipušači

Zbog toga su Amerikanci lani prihvatili zakon kojim se zabranjuje prodaja takozvanih light ili blagih cigareta, a na snagu je stupio ovih dana. No, neke antipušačke skupine upozoravaju da duhanska industrija na sve načine pokušava izigrati zakonske odredbe uz pomoć različitih boja kutija za različite vrste cigareta, dajući tako do znanja pušačima “koje su cigarete manje škodljive”, premda dokazano takve ne postoje.

Umjesto “light” oznake proizvođači nude “zlatnu” kutiju cigareta, a umjesto “ultra light” “srebrnu”, što nije ništa drugo do “zlatno i srebrno” zavođenje pušača sukladno staroj marketinškoj praksi duhanske industrije”, smatra predsjednik Američkog pulmološkog društva Charles Connor.

FDA već u pogonu

Američka agencija za hranu i lijekove (FDA) se dala na posao kako bi se utvrdilo postoji li namjerno zaobilaženje zakona koji je tek stupio na snagu.

Izvor – Jutarnji.hr

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 4

Pogledaj komentare

4 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajinci saopštili: Obustavljamo

Ukrajinske vlasti saopštile su večeras da su obustavile svoje konzularne usluge u inostranstvu za muškarce starosti od 18 do 60 godina, pošto je ukrajinska diplomatija najavila mere za vraćanje u zemlju onih koji mogu da idu na front.

21:57

23.4.2024.

1 d

Podeli: