Kafa ne utiče na rak debelog creva

Konzumiranje kafe (čak i u količinama od preko šest šolja dnevno) nije od uticaja na pojavu raka debelog creva, zaključili su naučnici sa američkog univerziteta Harvard.

Zdravlje

Izvor: B92

Sreda, 12.05.2010.

17:05

Default images

Naučnici su proučivali podatke više ranijih studija, kojima je bilo obuhvaćeno do 700.000 ljudi, praćenih i do 20 godina. Zaključili su da konzumiranje bezalkoholnih pića može da doprinese gojaznosati ili razvoju dijabetesa, što su stanja koja povećavaju rizik od raka, ali da nije uočena direktna veza između korišćenja tih napitaka i raka debelog creva.

Povod za istraživanje bio je podatak da se od zemlje do zemlje učestalost te vrste kancera razlikuje i do 25 puta, pa naučnici veruju da bi način života mogao da ima ulogu u tome.

Kafa i čaj, na primer, sadrže mešavinu sastojaka koja može da deluje preventivno protiv raka, ali i da doprinese njegovom nastanku, dok se smanjenje konzumiranja bezalkoholnih napitaka, ili njihova potpuna eliminacija iz ishrane, često smatra bitnom stavkom za smanjivanje rizika oboljevanja od bilo koje vrste kancera.

Sintija Tomson i Marija Elena Martines, sa Univerziteta Arizone, navode da odrasli ljudi uglavnom ne piju zaslađena bezalkoholna pića u onoj meri u kojoj to čine dece, pa bi možda eventualni uticaj tih napitaka na rak debelog creva trebalo početi ispitivati na mlađim osobama, što bi možda dalo drugačije rezultate.

U harvardskom istraživanju se ispostavilo da su jedino veliki zaljubljenici u čaj, tj. oni koji dnevno piju najmanje četiri šolje tog napitka, pod 28 odsto većim rizikom da obole od raka debelog creva.

Harvardski stručnjaci procenjuju, međutim, da povećan rizik možda nije u vezi sa samim čajem, već sa time da li su ispitanici u njega redovno dodavali šećer ili mleko, ili su ga pili uz kolače.

Konačan zaključak je da konzumiranje kafe i bezalkoholnih pića nije od uticaja na razvoj raka debelog creva, dok odnos pijenja čaja i te vrste raka zasad nije razjašnjen.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajinci saopštili: Obustavljamo

Ukrajinske vlasti saopštile su večeras da su obustavile svoje konzularne usluge u inostranstvu za muškarce starosti od 18 do 60 godina, pošto je ukrajinska diplomatija najavila mere za vraćanje u zemlju onih koji mogu da idu na front.

21:57

23.4.2024.

1 d

Podeli: