Kafa ne izaziva rak

Konzumiranje kafe (čak i u količinama od preko šest šolja dnevno) nema štetni uticaj na pojavu raka debelog creva, zaključili su naučnici sa američkog univerziteta Harvard.

Zdravlje

Izvor: B92

Utorak, 11.05.2010.

12:09

Default images

Oni su - proučivši podatke više ranijih studija, kojima je bilo obuhvaćeno do 700.000 ljudi, praćenih i do 20 godina - zaključili da konzumiranje bezalkoholna pića može doprineti gojaznosati ili razvoju dijabetesa, što su stanja koja povećavaju rizik od raka, ali da nije uočena direktna veza ni izmedju korišćenja tih napitaka i raka debelog creva.

Povod za istraživanje bio je podatak da se od zemlje do zemlje učestalost te vrste kancera razlikuje i do 25 puta, pa naučnici veruju da bi način života mogao da ima ulogu u tome, preneo je Rojters.

Kafa i čaj, na primer, sadrže mešavinu sastojaka koja može da deluje preventivno protiv raka, ali i da doprinese njegovom nastanku, dok se smanjenje konzumiranja bezalkoholnih napitaka, ili nj potpuna elimiihovanacija iz ishrane, često smatra bitnom stavkom za smanjivanje rizika oboljevanja od bilo koje vrste kancera.

Sintija Tomson i Marija Elena Martines, sa Univerziteta Arizone, navode da odrasli ljudi uglavnom ne piju zasladjena bezalkoholna pića u onoj meri u kojoj to čine dece, pa bi možda eventualni uticaj tih napitaka na rak debelog creva trebalo početi ispitivati na mladjim osobama, što bi možda dalo drugačije rezultate.

U harvardskom istraživanju se ispostavilo da su jedino veliki zaljubljenici u čaj, tj. oni koji dnevno piju najmanje četiri šolje tog napitka, pod 28 odsto većim rizikom da obole od raka debelog creva.

Harvardski stručnjaci procenjuju, medjutim, da povećan rizik možda nije u vezi sa samim čajem, već sa time da li su ispitanici u njega redovno dodavali šećer ili mleko, ili su ga pilu uz kolače.

Konačan zaključak je da konzumiranje kafe i bezalkoholnih pića nije od uticaja na razvoj raka debeleog creva, dok odnos pijenja čaja i te vrste raka zasad nije razjašnjen.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajinci saopštili: Obustavljamo

Ukrajinske vlasti saopštile su večeras da su obustavile svoje konzularne usluge u inostranstvu za muškarce starosti od 18 do 60 godina, pošto je ukrajinska diplomatija najavila mere za vraćanje u zemlju onih koji mogu da idu na front.

21:57

23.4.2024.

1 d

Podeli: