Kraj epidemiji side

Svetska epidemija side bi mogla da se zaustavi u narednih 40-tak godina dijagnostikovanjem svih osoba kod kojih postoji opasnost od pojave te bolesti i sistematskom upotrebom antivirusnih lekova, izjavio je dr Brajan Vilijams, epidemiolog iz južnoafričkog Centra za epidemiološko modeliranje.

Foto - Andrew Conn, www.sxc.hu

Zdravlje

Izvor: B92

Četvrtak, 25.02.2010.

13:28

Default images

Antivirusni lekovi smanjuju za 10.000 koncentraciju virusa HIV u organizmu i za 25 puta moć seropozitivnog pacijenta da inficira druge, preneli su francuski mediji.

Kada bi svaka novozaražena osoba besplatno koristila tu terapiju, moglo bi se sprečiti širenje bolesti, rekao je Dr Vilijams.

Najveći problem je, medjutim, novac. Godišnji trošak jedne takve akcije bi, na primer, u Južnoafričkoj Republici dostigao tri milijarde evra.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 3

Pogledaj komentare

3 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajinci saopštili: Obustavljamo

Ukrajinske vlasti saopštile su večeras da su obustavile svoje konzularne usluge u inostranstvu za muškarce starosti od 18 do 60 godina, pošto je ukrajinska diplomatija najavila mere za vraćanje u zemlju onih koji mogu da idu na front.

21:57

23.4.2024.

1 d

Podeli: