Pobuna u Nemačkoj protiv vakcine

Predsednik Nemačkog društva za opštu i porodičnu medicinu Mihael Kohen preporučio je lekarima da ne daju vakcine protiv novog virusa gripa A(H1N1), naročito ne trudnicama i deci, jer je rizik veći od koristi, prenosi danas nemačka štampa.

Zdravlje

Izvor: B92

Subota, 24.10.2009.

19:25

Default images

U tekstu "Pobuna protiv vakcine", nedeljnik Špigel u najnovijem broju ističe, pred početak masovne vakcinacije, da lekari i farmakolozi upozoravaju od riskantnih dodatnih supstanci koje one sadrže.

Kritičari strahuju da farmaceutska industrija namerno sprovodi ogroman farmakološki eksperiment, prenosi Dojče vele pisanje Špigla.

Savezna vlada, ministarstva i službenici višeg ranga dobiće vakcinu, koja se razlikuje od one, koja je naručena za obične građane u Nemačkoj. Njihova vakcina se bolje podnosi, nema neželjnih sporednih dejstava – jer nema bustera (supstanci koje pojačavaju dejstvo vakcine), a ni konzervansa.

List Velt komentariše da to sigurno nije ohrabrujuća vest za građanstvo, koje i onako nije sigurno da li da se vakciniše ili ne. To je opasan signal koji nam otkriva da u zemlji postoje dve klase. To nas podseća na Orvelovu Životinjsku farmu – mesto gde su svi jednaki... samo neki malo više.

Pogubno je to što je naručeno 200.000 vakcina za izabrane, najviše službenike. Tako građani neće poverovati, mada ih u to stalno uveravaju, da je vakcina protiv tzv. svinjskog gripa koju treba da prime – bezazlena. I onako je zbog sumnji u vakcinu, samo četvrtina stanovništva uopšte izrazila želju da se vakciniše.

Sada je poruka jasna – ta vakcina uopšte nije tako bezazlena i zbog toga će ljudi, važni za zemlju, dobiti drugačiju, bolju vakcinu.

"Za razliku od "Bakster" vakcine koju će dobiti oni koji su odgovorni za red i mir u zemlji, masovno će se vakcinisati proizvodom firme "GlaksoSmitKlajn" (GlaxoSmithKline) koja ima pojačivače (takozvani "ađuvans")", prenosi Frankfurter rundšau.

Interesantno je da su i službenici u "Paul Erlih institutu", koji su odobrili masovnu upotrebu vakcine, na listi onih koji će dobiti drugačiju – bolju vakcinu.

Predsedavajući komisije za lekove udruženja nemačkih lekara Volf-Diter Ludvig ocenio je da je to skandalozno i da je čitava kampanja oko masovnog vakcinisanja nesrećna stvar.

"Koristi od masovnog vakcinisanja su neizvesne, a problemi su svakako prisutni. Zdravstvo u Nemačkoj je palo pod uticaj farmaceutskih koncerna koji žele samo da zarade pare", izjavio je Ludvig.

Osim toga, pošto vakcina koja je predviđena za masovno vakcinisanje nije testirana na trudnicama – i one će morati da prime bolju vakcinu.

Nadležni državni sekretar u saveznom ministarstvu zdravlja Klaus Teo Šreder potvrdio je da se trenutno vode razgovori sa proizvođačima vakcina, ali i sa ministarstvima zdravlja u Francuskoj i SAD, da se vakcine bez pojačivača nabave i za trudnice.

Lekari opšte prakse i dečiji lekari kritikuju kampanju za masovno vakcinisanje. Volfram Hartman, predsednik udruženja pedijatara, optužio je saveznu vladu da je dala naučno pogrešne izjave.

Vakcina nije testirana na trudnicama, niti na deci mlađoj od tri godine, zbog toga je rizik suviše veliki. Deca imaju imuni sistem koji je sklon preteranim reakcijama, a upravo to mogu da izazovu takozvani pojačivači sadržani u vakcini predviđenoj za masovnu upotrebu, upozorili su nemački pedijatri.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

11 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Bure baruta pred eksplozijom: Počinje veliki rat?

Bliski istok, zbog promene ravnoteže snaga i dubokih kriza, pre svega palestinsko-izraelske, može se smatrati buretom baruta i ima potencijal da dovede ne samo do regionalnog sukoba, već i do globalnog konflikta.

20:40

17.4.2024.

1 d

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

12 h

Politika

Mediji: Ultimatum za Srbiju

Višegodišnja dilema "Kosovo ili Evropska unija", koja je lebdela nad Srbijom, dobiće svoj praktični izraz sledeće nedelje, pišu mediji.

13:01

17.4.2024.

1 d

Podeli: