Zašto su nam hladne ruke?

Hladne ruke uglavnom znače da krvotok pokušava da reguliše toplinu tela. Ipak, hladne ruke ponekad ukazuju na ozbiljniji zdravstveni problem, pa treba konsultovati lekara.

Izvor: novosti.rs
rosmary / Flickr.com
rosmary / Flickr.com

Uobičajeno je da nam tokom zimskih meseci ruke i noge budu hladne. To smanjenje cirkulacije krvi je način na koji telo nastoji da zadrži unutrašnjost organizma toplom. Normalno je i da ruke budu promrzle, naročito ako mnogo vremena provodite na snegu. U slučaju da vam se to dogodilo dok ste se skijali ili sankali sa svojim mališanom, lako ćete ih ugrejati. Dovoljno je da ih nakratko stavite u toplu vodu.

Hladne ruke, dakle, uglavnom znače da krvotok pokušava da reguliše toplinu tela. Ipak, hladne ruke ponekad ukazuju na ozbiljniji zdravstveni problem.

Stručnjaci iz klinike "Mejo" navode više bolesti koje se najčešće povezuju sa hladnim rukama, a to su: anemija, dijabetes, periferna arterijska bolest, Burnerova (hronična bolest upale malih i srednjih vena i arterija), Raynaudova (poremećaj krvotoka koji najčešće pogađa prste na rukama i nogama i dovodi do osećaja utrnulosti), skleroderma (auotoimuna bolest vezivnog tkiva koja podrazumeva promene na koži i mišićima).

Simptomi koji vas upozoravaju da možda imate probleme sa nervima ili cirkulacijom, su: neprestano hladne ruke i noge, promena u boji kože, utrnulost, zategnuta ili tvrda koža... Ako primetite da neki od njih traje već duže vreme, neophodan je odlazak kod lekara.

Vesti

Bebe rođene u letnjim mesecima su zdravije

Novo istraživanje sprovedeno na univerzitetu Kembridž otkrilo je da bebe koje su rođene u letnjim mesecima imaju veće šanse da na rođenju budu teže, a da kasnije kao odrasle osobe budu visoke i generalno zdravije.

Vesti utorak 13.10. 14:07 Komentara: 4

Kako sprečiti neugodnu gorušicu

Oni koji imaju iskustva sa gorušicom znaju koliko je neugodno kad se hrana i želučana kiselina u isto vreme nađu u jednjaku. S obzirom na to da gorušica može dovesti i do drugih problema poput lošeg zadaha, a možda čak i raka grla, nije naodmet navesti nekoliko jednostavnih načina kako je sprečiti.

Vesti utorak 13.10. 13:18 Komentara: 9

Bol u leđima poguban za mozak

Ako vas dugo bole leđa i odlažete terapiju, može da dođe do smanjenja sive mase talamusa i trajnih promena na mozgu, upozoravaju stručnjaci sa američkog Nortvestern univerziteta.

Vesti utorak 13.10. 08:18 Komentara: 3
strana 1 od 1568 idi na stranu