Zdravlje u pekan orasima

Pekan orasi mogu da smanje rizik od razvijanja srčanih oboljenja ili raka, kako navode naučnici, a prirodni antioksidansi koje sadrže mogu da smanje upale arterija.

Zdravlje

Izvor: B92

Sreda, 27.07.2011.

08:10

Default images

U njima ima dosta antioksidanta vitamina E pod nazivom gama-tokoferol čija se količina udvostruči osam sati nakon uzimanja pekan oraha. Naučnici su posmatrali 16 muškaraca i žena koji su bili na 3 različita režima ishrane: jedni su se skroz hranili pekan orasima, drugi su ih jeli u kombinaciji sa vodom a treći su imali kontrolne, neutralne obroke. Nakon samo 3 sata je loš holesterol koji može da izazove smetnje na srcu pao za trećinu.

Ela Hadad sa kalifornijskog Loma Linda univerziteta je rekla da se oduvek znalo da pekan orasi imaju svojstva antioksidanata i da pružaju odličnu zaštitu protiv različitih bolesti a sada se zna da mogu štitit i protiv raka i srčanih oboljenja.

Orasi smanjuju holesterol, bademi povećavaju kalcijum u kostima, brazilski orasi su puni selena i sprečavaju nastanak raka.

Ovo istraživanje je dalo još jednu potvrdu da su pekani zdrava hrana. „Rezultati su jasni u tome da naše telo zaista upija antioksidante koji pružaju odličnu zaštitu od različitih bolesti“, dodala je dr Habadad.

Ishrana bogata pekanima je smanjila holesterol za 16.5 odsto (dvaput više nego najsavetovanija dijeta Američke zdravstvene organizacije „Step I“ koja je korišćena u istraživanju), a svaka ishrana koja je bogata ovim orasima može sniziti holesterol za 11.3 odsto.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 3

Pogledaj komentare

3 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: