Nova sočiva za teleskopski vid

Naučnici su uspeli da naprave kontaktna sočiva, koja kada se iskombinuju sa specijalnim naočarima, njihovim korisnicima obezbeđuju "super vid".

Zdravlje

Izvor: Izvor: BBC

Utorak, 02.07.2013.

19:11

Default images

Kombinacijom naočara i sočiva omogućava se izoštravanje detalja posmatranih objekata i do 2,8 puta, a sočiva su proizvedena kako bi pomogla ljudima koji pate od poremećaja vida u starosti.

Makularna degeneracija oka, koja je povezana sa starenjem, najčešći je poremećaj vida i oštećuje makulu - deo oka koji je zadužen za obradu finih detalja. Kako dolazi do njenog oštećenja, gubi se mogućnost prepoznavanja lica i obavljanja uobičajenih zadataka poput, vožnje automobila, čitanja i ostalih stvari koje zahtevaju uočavanje detalja.

Novo sočivo poseduje centralni deo koj propušta svetlost za normalan vid, a teleskopski delovi sočiva se nalaze u "prstenu" oko centralnog dela, dok tanka aluminijumska ogledala koja u sebi nose poseban obrazac za uvećanje odbijaju svetlost četiri outa oko "prstena" pre nego što ih propuste direktno do retine.

Prilikom normalnog korišćenja uvećana slika se ne vidi jer je blokirana od strane polarizujućih filtera zajedno sa naočarima. Korisnici to mogu da regulišu tako što će promeniti filtere i tako omogućiti da svetlo pada na retinu nakon što prođe kroz uvećavajuće staklo.

Za ovaj novi sistem filtracije svetlosti naučnici su koristili adaptiran par naočara koje Samsung proizvodi kao dodatak za njihove 3D televizore. Prilikom normalne upotrebe ove naočari kreiraju 3D efekat tako što blokiraju levo ili desno sočivo.

Prilikom nošenja sočiva najvažnija stvar je bila da se omogući da kiseonik nesmetano prolazi do oka, naročito do rožnjače za čije je funkcionisanje, neophodan.

"Najveći problem je bio da sočiva napravimo propusnim, to jest da im omogućio da "dišu", jer ukoliko nosite sočiva duže od 30 minuta to je neophodno, pa smo to rešili tako što smo unutar njih napravili male kanaliće kroz koje može da se kreće kiseonik" saopštio je doktor Erik Trembli koji je bio uključen u razvoj sočiva.
U planu je ozbiljnije testiranje ovih novih sočiva nakon prvog testa u novembru, jer naučnici žele da stvore takvo pomagalo koje bi onima koji imaju problema sa vidom omogućili da ova teleskopska sočiva nose ceo dan.

Prve ocene ovih novih sočiva su izuzetno povoljne, a naučnici se nadajau da će ona u budućnosti veoma pomoći ljudima sa makularnom degeneracijom oka i povrate funkcije koje su im potrebne za obavljanje svakodnevnih poslova.

Oni ne sumnjaju da će ovaj pronalazak, ukoliko prođe uspešne testove, naći široku primenu u medicini, a vojska je već izrazila interesovanje za ovaj proizvod koji bi vojnicima na terenu značajno povećao preglednost.

Foto: marin / freedigitalphotos.net

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 2

Pogledaj komentare

2 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: