Kako je živeti s multipla sklerozom?

U svetu od multiple skleroze boluje više od 2,5 miliona ljudi, dok je u Srbiji, prema statističkim podacima iz 2012. godine, ta bolest dijagnostikovana kod više od 5.500 osoba. Među obolelima ima i dece predškolskog i školskog uzrasta.

Izvor: B92

Nedelja, 03.05.2015.

17:43

Default images

U Beogradu na 100.000 stanovnika dođe 60 osoba koji boluju od MS. Slična je situacija i u drugim gradovima Srbije.

U cilju podizanja svesti o multiple sklerozi, grupa francuza krenula je na put i to na biciklima.

“Krenuli smo 2. jula 2014. godine iz Lila u Francuskoj. Biciklima smo prvo otišli u Kanadu, pa Ameriku zatim u Čile, Argentinu, Južnoafričku Republiku, Australiju i Japan. Sada nakon Japana idemo preko Turske i nakon toga se vraćamo u Francusku. Obišli smo 23 zemlje,16.000 kilometara, a putovali smo godinu dana”, kaže Pjer, jedan od biciklista.

O ljudima koji boluju od ove bolesti uglavnom brinu porodice. Najčesće je sve prepušteno samo okruženju , iako je psihološko-sociološka podrška i te kako neophodna. Pjerov otac boluje od multipla skleroze i to je razlog zbog kog je ova grupa mladih Francuza krenula na put oko sveta.

“Oni su odlučili da kontaktiraju sa ljudima koji boluju od multipla skleroze i različitim udruženjima u pokušaju da razmene informacije o tome kako se bolest leči, s ciljem da se širom sveta podigne svest o ovoj bolesti”, kaže Jelena Drulović iz Klinike za neurologiju.

Multipla skleroza je hronično, zapaljensko i neurodegerativno oboljenje koje zahvata centralni nervni sistem (mozak i kičmenu moždinu). Uzrok bolesti nije poznat, ali se smatra da nastaje kod genetski predodređenih osoba pod uticajem spoljnih faktora.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 1

Pogledaj komentare

1 Komentari

Možda vas zanima

Svet

16.700 vojnika raspoređeno: Počelo je...

Filipinske i američke trupe počele su danas vojne vežbe "Balikatan" u Filipinima, koje će trajati do 10. maja, a uključivaće i pomorske vežbe u Južnom kineskom moru, na čije teritorije polažu pravo i Kina i Filipini.

12:24

22.4.2024.

1 d

Podeli: