Kad je žena nezainteresovana za seks?

Egzistencijalni problemi, stres, bolesti, problemi s partnerom, ali i hormonalne promene mogu oslabiti ženski libido. Čak i pozitivan stres može izazvati pad seksualne želje.

Izvor: 24sata.hr

Ponedeljak, 04.05.2015.

08:25

Default images
Foto: Thinkstock

- Pad libida je normalna reakcija na nenormalne, stresne životne okolnosti koje nas iscrpljuju, slabe imunitet i stvaraju plodno tlo za razvoj bolesti. Tokom života našu vitalnost i libido iscrpljuju svakodnevni stresovi i naročito psihičke patnje izazvane gubitkom bliskih osoba i zdravlja. Seksualna želja lako kapitulira i pred egzistencijalnom nesigurnošću i teskobom vezanom za ekonomsku krizu, kredite i nezaposlenost - kaže mr Ida Šamanović, prof. psihologije i specijalistkinja kliničke psihologije, psihoterapeut na Klinici za psihološku medicinu KBC-a Zagreb.

Pad libida, nastavlja Šamanovićeva, neretko je i nuspojava hormonskog disbalansa, bolesti štitne žlezde, sniženog nivoa testosterona, lečenja karcinoma, raznih postoperativnih stanja, hroničnog bola i depresije.

- Nezainteresovanost može biti i posledica uzimanja nekih lekova, na prvom mestu antihipertenziva i anitidepresiva - objašnjava Šamanovićeva.

Seksualna želja prirodno fluktuira tokom života, ali i tokom dana.

- Tako je na primer tokom dana nivo testosterona, hormona zaslužnog za seksualnu motivaciju kod oba pola, na vrhuncu u jutarnjim satima, a opada nakon menopauze. Zbog pada estrogena u menopauzi su češći poremećaji lubrikacije i promene genitalne sluznice, pa neke žene zbog pojave genitalnog bola izbegavaju seks.

Fizičke promene koje se događaju u procesu starenja mogu dovesti do pada samopouzdanja i libida, a tome neminovno doprinosi fokus društva, a ponekad i partnera, isključivo na fizičku lepotu - upozorava mr Šamanović.

Kod nekih žena je pad libida povezan s uzimanjem kontracepcije.

I menstrualni ciklus ima uticaj na libido i on najčešće jača neposredno pre ovulacije, a slabi na početku menstrualnog krvarenja. Za to su, osim fluktuacije hormona, krivi i simptomi PMS-a, poput osećaja nadutosti, razdražljivosti i umora, tvrdi dr Hilda Hačerson, profesorka ginekologije na Univerzitetu Kolumbija. Sniženoj seksualnoj želji doprinosi i loš odnos s partnerom, kao i to što ne učestvuje ravnopravno u brizi o deci i domu.

- Život s malom decom često dovodi do pada libida. Mnogi parovi po dolasku deteta mogu osetiti prolazne promene seksualne želje, ali je to uglavnom posledica umora - kaže mr Šamanović.

Postporođajni period je pak biološki fenomen. Nakon porođaja žensko telo proizvodi manje estrogena, a jača veza između majke i bebe. Tokom dojenja proizvodi se prolaktin, hormon koji stimuliše proizvodnju mleka, a to može dodatno potisnuti libido. Sve to zajedno s nedostatkom sna, promenom težine i stresom zbog brige o novorođenčetu stvara spoj koji gasi seksualnu želju.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

18 Komentari

Možda vas zanima

Svet

16.700 vojnika raspoređeno: Počelo je...

Filipinske i američke trupe počele su danas vojne vežbe "Balikatan" u Filipinima, koje će trajati do 10. maja, a uključivaće i pomorske vežbe u Južnom kineskom moru, na čije teritorije polažu pravo i Kina i Filipini.

12:24

22.4.2024.

1 d

Podeli: