3D implantat spasao život dečacima

Trogodišnji dečak postao je prvi pacijent na svetu kom je izlečena potencijalno smrtonosna bolest uz pomoć biorazgradivog implantata napravljenog zahvaljujući 3D štampaču.

Izvor: Independent

Četvrtak, 30.04.2015.

09:33

Default images

Dečak je jedna od tri bebe u SAD kojima su u grlo ugrađeni specijalni ulošci koji pomažu da njihovi dušnici normalno funkcionišu.

Prva operacija sprovedena je na Kaibi Gjonfridu iz Ohaja 2012. kada je imao samo tri meseca i patio od traheobronhomalacije zbog koje dušnik povremeno prestaje da funkcioniše i sprečava normalan protok vazduha.

Naučnici su objavili da su sva tri dečaka dobro reagovala na tretman, a Kaiba je sada praktično izlečen. Njegov biorazgradivi implant će se posle određenog vremena razložiti u telu, kada mu više ne bude bio potreban za disanje.

“Pre ove procedure, bebe sa ozbiljnom traheobronhomalacijom imale su male šanse za preživljavanje. Danas je naš prvi pacijent Kaiba aktivan zdrav trogodišnjak, koji ide u vrtić i ima svetlu budućnost”, rekao je Glen Grin, član hirurškog tima Dečje bolnice CS Mot Univerziteta u Mičigenu.

I druga dva dečaka, koji su u trenutku operacije imali pet i 16 meseci, sada žive normalnim životom.

Tri mala pacijenta bila su lečena kao hitni slučajevi, jer nije bilo drugog načina da im lekari pomognu. Međutim, sada je organizovana i klinička studija koja će obuhvatiti 30 pacijenata za ugradnju “odštampanih” implantata.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 5

Pogledaj komentare

5 Komentari

Možda vas zanima

Svet

16.700 vojnika raspoređeno: Počelo je...

Filipinske i američke trupe počele su danas vojne vežbe "Balikatan" u Filipinima, koje će trajati do 10. maja, a uključivaće i pomorske vežbe u Južnom kineskom moru, na čije teritorije polažu pravo i Kina i Filipini.

12:24

22.4.2024.

23 h

Podeli: