“Džet leg” uskoro bi mogao da postane stvar prošlosti

Međunarodni tim naučnika pronašao je “molekularno dugme za resetovanje" biološkog sata organizma.

Izvor: B92

Sreda, 29.04.2015.

12:30

Default images

Istraživanje Univerziteta Konkordija u Montrealu pokazalo je da resetovanje biološkog sata uzrokuje kombinacija fosfata i ključnih proteina u mozgu.

Okidač ovog procesa, zvanog fosforilacija, jeste svetlost - ona stimuliše sintezu specifičnih proteina koji imaju glavnu ulogu u sinhronizovanju ritma unutrašnjeg sata s dnevnim ciklusima u našem okruženju.

Tokom istraživanja sprovedenog na miševima, naučnici su pratili njihovu dnevnu aktivnost i proučavali njihov unutrašnji ritam.

Kako svi sisari imaju sličan biološki sat, kod pojedinih jedinki uzrokovane su mutacije da bi naučnici utvrdili šta bi se desilo kada bi aktivnost ovih proteina u organizmu bila blokirana. Rezultati su pokazali da unutrašnji satovi miševa s mutacijama nisu bili u stanju da se prilagode seriji naizmeničnih ciklusa svetla i mraka - na primer, 10,5 sati svetla i 10,5 sati mraka umesto ciklusa od 12 sati, kojem su laboratorijski miševi obično podvrgnuti.

Ovo otkriće moglo bi da dovede do pronalaska tretmana za brojne poremećaje (bihejvioralni, kognitivni, metabolički, poremećaj sna…) prouzrokovane sindromom “džet lega” , radom u smenama, izlaganjem svetlu tokom noći i različitim neuropsihijatrijskim stanjima poput depresije ili autizma.

Foto: Ambro/FreeDigitalPhotos.net

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 2

Pogledaj komentare

2 Komentari

Možda vas zanima

Svet

16.700 vojnika raspoređeno: Počelo je...

Filipinske i američke trupe počele su danas vojne vežbe "Balikatan" u Filipinima, koje će trajati do 10. maja, a uključivaće i pomorske vežbe u Južnom kineskom moru, na čije teritorije polažu pravo i Kina i Filipini.

12:24

22.4.2024.

1 d

Podeli: