“Bela buka” umiruje i uspavljuje

Buka, zvana "bela buka", ponekad može da prija ljudskom uhu, a pogotovo osetljivom dečjem uhu, pogotovo kada beba plače zbog grčeva, nečega što ju je uplašilo ili razdražilo pred spavanje.

Izvor: Tanjug

Ponedeljak, 27.04.2015.

14:30

Default images

"Bela buka je pojam koji označava mešavinu zvukova odredjene frekvencije i ponavljanja i to raspon frekvencija je od 20 do 20.000 herca", objašnjava pedijatar, dr Danijela Todorović.

Ona je dodala da je naziv "bela buka" dobila jer sadrži čitav spektar raznih zvukova, kao što bela dnevna svetlost ima spektar raznih boja.

Todorović ističe da proizvodjača bele buke ima mnogo, medju kojima su kućni aparati, ali i zvukovi prirode.

"Od kućnih aparata proizvodjači bele buke su usisivač, ventilator, fen za kosu, mašina za veš, mašina za sudove, radio aparati (šuštanje sa radija na frekvenciji koja nije zauzeta)", kaže dr Todorović i dodaje da su tu i zvuci prirode - šum talasa, dobovanje kiše, cvrkutanje ptica, šuštanje lišća, žubor vode vodopada ili potoka.

Prema njenim rečima, proizvodjač bele buke je i motor automobila, koji mogu proizvesti i ljudi - zvuk šuštanja kroz zube kada želite nekoga da utišate ili da umirite bebu.

"Postoje i generatori, takozvane mašine za belu buku koja se "pravi" radi proizvodnje te vrste buke u terapijske svrhe, za regulaciju poremećaja spavanja, maskiranje osećaja zujanja u ušima (tinitusa), oslobadjanje od stresa", ističe dr Todorović i poručuje roditeljima i odraslima da na internetu (you tube) mogu naći snimke sa zvukovima bele buke.

Bela buka naročito može da umiri bebe, jer ti zvuci podsećaju na zvuke koje je beba slušala još u majčnim stomaku, a koji pre svega podesćaju na zvuke cirkulacije krvi kroz krvne sudove, zvuke koji su dopirali iz spoljašnje sredine...

Todorović objašnjava da bela buka maskira sve svakodnevne zvuke koji mogu da uznemire i na taj način pomaže bebi da se opusti, smanjuje stres kod beba prouzrokovan umorom, spoljašnjim nadražajima kao što su svetla, novi ljudi, novo okruženje i uzbudjenje.

"Posle prvog rodjendana, postepeno se može isključiti bela buka kao pomagač za bolji san", poručuje doktorka i dodaju da roditelji, ako primete, da se beba često budi, nastave da koristite belu buku.

Takodje, ističe Todorović, da bi bela buka imala pun efekat za spavanje, potrebno je da traje tokom celog perioda spavanja jer, ako se isključi tokom spavanja, često se dešava da se beba probudi.

"Bela buka može značajno da pomogne za umirivanje bebe kod napada grčeva, a mojoj dosadašnjoj praksi majke su mi često govorile da je njihovu bebu kod napada grčeva posebno umirio zvuk fena, veš mašine ili vožnja kolima", kazala je Todorović.

Onima koji nameravaju da posete Beč, doktorka preporučuje da posete Kuću muzike u kojoj postoji prostorija u kojoj se može čuti šta beba čuje dok je u majčinom stomaku, a to su jasan, snažan i stalni zvuk protoka krvi kroz majčin krvotok i jaki otkucaji majčinog srca.

Foto: Oleg Sidorenko/Flickr.com

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

17 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: