Teški korisnici marihuane su podložni lažnim sećanjima

Zbog činjenice da je marihuana jedna od najzastupljenijih rekreativnih supstanci, odmah nakon alkohola i duvana, naučnici sve češće analiziraju njen uticaj na ljudski organizam.

Izvor: klix.ba

Nedelja, 26.04.2015.

12:25

Default images
Beta / AP Photo/Matilde Campodonico

Veliki broj istraživanja fokusira se na sposobnost marihuane da utiče na ljudsku memoriju, a generalni konsenzus naučnika jeste da konzumiranje ove uglavnom ilegalne droge menja konfiguraciju naših sećanja.

Novi rezultati poslednjeg istraživanja koje je provedeno na Univerzitetu u Barseloni, a potom objavljeno u magazinu "Molecular Psychiatry", nagoveštavaju kako marihuana može da poveća šanse za kreiranje tzv. lažnih sećanja u mozgu korisnika.

Takođe, istraživanje je po ko zna koji put potvrdilo tezu da upotreba marihuane može dovesti do težeg procesuiranja već novih sećanja.

Lažna sećanja mogu biti benigna, kao što je uverenje da ste ostavili obuću ispred, umesto iza vrata, ali mogu biti i zabrinjavajuća kao što je pojava memorije o zlostavljanju iako se ono nikada nije desilo.

Istraživanje je sprovedeno nad 16 korisnika marihuane koji istu upotrebljavaju na razne načine barem jednom dnevno u poslednje dve godine. Naučnici su shvatili da korisnici marihuane imaju veće šanse da doslovno izmisle sećanje u odnosu na grupu koja vrlo retko konzumira ovu laku drogu.

Kao test korišćene su liste povezanih i nepovezanih reči, a učesnicima je nakon uvida rečeno da pokušaju da se sete celokupnog spiska. Korisnici marihuane češće su spominjali reči koje, mada povezane sa postojećim, uopšte nisu bile na listi.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

44 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Bure baruta pred eksplozijom: Počinje veliki rat?

Bliski istok, zbog promene ravnoteže snaga i dubokih kriza, pre svega palestinsko-izraelske, može se smatrati buretom baruta i ima potencijal da dovede ne samo do regionalnog sukoba, već i do globalnog konflikta.

20:40

17.4.2024.

16 h

Politika

Mediji: Ultimatum za Srbiju

Višegodišnja dilema "Kosovo ili Evropska unija", koja je lebdela nad Srbijom, dobiće svoj praktični izraz sledeće nedelje, pišu mediji.

13:01

17.4.2024.

1 d

Podeli: