Kijavica ne prolazi nedeljama

Vazomotorni rinitis ima 10 do 15 odsto stanovništva. Prateći simptomi su glavobolja, izražena bistra obilna sekrecija i otežano disanje kroz nos.

Izvor: B92

Subota, 25.04.2015.

22:03

Default images
Foto: Thinkstock

Zapušenost nosa, obilna sekrecija i često kijanje, koji se ne javljaju zbog prehlade ili alergijske reakcije, mogu da ukažu na vazomotorni rinitis. Na ovo oboljenje treba posumnjati ako tegobe traju nekoliko nedelja, čak i nekoliko meseci, i kada je zapušenost nosa izraženija noću i ujutru, a nakon buđenja javljaju se često kijanje i napadi kašlja.

Primarijus dr Milutin Vlahović, specijalista ORL, načelnik službe dijagnostike Doma zdravlja "Stari grad" kaže da je vazomotorni rinitis hronično oboljenje sluznice nosa, koje nastaje kao reakcija na određene stimuluse bez alergijske prirode.

- Uzrok nastanka je poremećaj autonomne inervacije sluznice nosa - objašnjava naš sagovornik. - Sluznica otekne zbog širenja krvnih sudova, pa se javljaju simptomi zapušenosti i slivanja sekreta iz nosa.

Smatra se da 10 do 15 odsto populacije boluje od vazomotornog rinitisa. Među faktorima koji mogu da dovedu do nastanka ovog oboljenja su razni endokrinološki poremećaji, oboljenja štitaste žlezde, poremećaji polnih žlezda (pubertet, menstruacija, trudnoća, klimakterijum). Okidač mogu da budu i psihički poremećaji, promene raspoloženja, afektivne reakcije - stres i razna psihička oboljenja. Čak i upotreba nekih lekova može da utiče na nastanak vazomotornog rinitisa, pre svega ako se kapi za nos koriste više nedelja ili čak meseci, ili se uzimaju lekovi za visok krvni pritisak. Smatra se da značajnu ulogu imaju i direktne lezije sluznice nosa, ali i nasleđe i konstitucija nosa, naročito u slučajevima kada je kriva nosna pregrada.

- Pacijenti imaju tegobe cele godine ili više nedelja, pa i meseci, kao i više sati u toku dana - ističe dr Vlahović. - Često se žale na glavobolje, zapušenost nosa noću na strani na kojoj spavaju. Izražena je bistra obilna sekrecija, kijanje, zapušenost i otežano disanje kroz nos. Vazomotorni rinitis može da bude udružen sa polipima nosa kao i hroničnim oboljenjem sinusa i glasnih žica.

Dijagnoza se postavlja na osnovu anamneze i ORL pregleda. Na početku se mora isključiti alergija kao uzrok. Zatim se radi alergološko ispitivanje, kožno testiranje, pregled nosnog sekreta, laboratorijsko ispitivanje sedimentacije, CRP, kompletna krvna slika, određivanje leukocitarne formule i imunoglobulina E. Umesto standardnog rendgenskog snimanja, sve češće se radi snimanje nosa i sinusa skenerom.

LASER I HIRURGIJA

KAKO bi se umanjile tegobe izazvane vazomotornim rinitisom, lekari savetuju da se izbegavaju faktori rizika koji pogoduju nastanku ovog oboljenja.

- Preporučuje se upotreba antihistaminika najnovije generacije, nazalnih kortikosteroida - objašnjava dr Milutin Vlahović. - Može da pomogne i psihoterapija, a po potrebi se rade hirurški tretmani: laser i radiotalasna hirurgija.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 5

Pogledaj komentare

5 Komentari

Možda vas zanima

Svet

16.700 vojnika raspoređeno: Počelo je...

Filipinske i američke trupe počele su danas vojne vežbe "Balikatan" u Filipinima, koje će trajati do 10. maja, a uključivaće i pomorske vežbe u Južnom kineskom moru, na čije teritorije polažu pravo i Kina i Filipini.

12:24

22.4.2024.

1 d

Podeli: