Najbolji kardiolozi sveta u Beogradu na delu

Pročitajte izveštaj iz sale za kateterizaciju KCS, gde su intervenisali najbolji stručnjaci iz sveta. Stranci se pobrinuli za 30 pacijenata. Intervencije koje koštaju do 30.000 evra radili besplatno, a doneli i svoj materijal.

Izvor: B92

Nedelja, 26.04.2015.

08:15

Default images

U dve sale za kateterizaciju interventi kardiolozi iz inostranstva, koji su u Beograd došli o svom trošku, i intervenisali besplatno, lečili su pacijente sa najtežim zapušenjima krvnih sudova.

Na Devetom internacionalnom samitu, u Kliničkom centru Srbije, pobrinuli su se za 10 pacijenata sa suženjima srčanih arterija, a ukupno je zbrinuto više od 30 obolelih. Bez njihove pomoći i veštine sa specijalnim žicama, kojima prolaze kroz zapušenja i otvaraju put do srca, za ove pacijente ne bi bilo spasa.

Posebnu pažnju učesnika Samita, koji su putem video linka mogli da prate dešavanja u operacionoj sali, izazvala je komplikovana intervencija bez otvaranja grudnog koša - perkutana koronarna intervencija, koju je na pacijentu starom 48 godina, primenio jedan od najboljih svetskih interventih kardiologa, profesor Masahito Jamane iz Japana.

- Zbog komplikovane anatomije krvnih sudova, sa stabilnom anginom pektoris i sa višemesečnim hroničnim zapušenjem desne srčane arterije, na ovom pacijentu je profesor Jamane morao da primeni poseban, takozvani retrogradan pristup zapušenom mestu: kroz zdravu arteriju i ugradio je nekoliko stentova- objašnjava profesor dr Milan Nedeljković, predsednik interventne kardiologije Udruženja kardiologa Srbije i organizacioni direktor Samita.

Ne samo što se zahvat nije nije izvodio otvaranjem grudnog koša, što bi bilo izuzetno rizično, nego pacijent nije bio ni pod totalnom anestezijom. To mu omogućava znatno kraći oporavak.

Japanski stručnjak je na otvoru na preponi, kateterom kroz zdravu arteriju ušao u zapušenu arteriju, odnosno na mesto njenog suženja. Tu je žicama najpre, otpušio arteriju, odnosno razbio kalcifikat, a zatim postavio balon kojim je proširio suženje. Na mestu ranijeg suženja je, takođe kateterom, ubacio i postavio stent kojim se onemogućava pojava ponovnog zapušenja.

Istovremeno, u susednoj sali, profesor dr Saško Kedev predsednik Udruženja kardiologa Makedonije, zbrinjavao je pacijenta sa ishemijskom bolešću srca. Njemu je na mestu komplikovane bifurkacione lezije na glavnoj srčanoj arteriji postavljen stent, takođe bez otvaranja grudnog koša.

Gosti iz inostranstva su za tri dana Samita, koji se završava danas, primenili nekoliko intervencija na različitim medicinskim slučajevima.

- Na programu su bili pacijenti kojima je ugrađen veštački zalistak, a koji su pored osnovne bolesti imali i bolesti pluća, jetre i bubrega- objašnjava prof. Nedeljković. - Njima su kroz otvore na preponi ili pazuhu, ubačene specijalne proteze od titanijuma i nitinola. Specifičnost ovih proteza je što se one na plus četiri stepena pakuju kao loptice i kroz kateter, postavljaju u suženja u aortni zalistak.

SKUPE INTERVENCIJE

OVAKVE intervencije, koje su primenjene na pacijentima iz Srbije, u svetu se naplaćuju od 20.000 do 30.000 evra. Gosti iz inostranstva su ih u Beogradu uradili besplatno, i to koristeći deo svog materijala.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

15 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: