Valjevo: Operisan kuk stogodišnjem pacijentu

Lekari valjevske bolnice uspešno su operisali polomljeni kuk stogodišnjaku iz okoline Uba, rečeno je na današnjoj konferenciji za novinare u toj ustanovi.

Izvor: B92

Četvrtak, 23.04.2015.

11:33

Default images
Foto: Thinkstock

Pacijent Slavko Ivanović iz sela Bajevac, kod Uba, juče je otpušten na oporavak i kućno lečenje, kazao je ortoped Aleksandar Vukićević ističući značaj činjenice da je operacija obavljena odmah po povređivanju, a operacija je trajala "do 45 minuta".

"Operacija je urađena dosta lagodno u opštoj anesteziji, a deka je od dobrog genetskog materijala, pa se nadamo da će naš rad potrajati", rekla je novinarima načelnica Službe anestezije i reanimacije Zorica Đorđić, koja je bila u lekarskom timu.

Doktori su dodali da su pacijenta tokom boravka u bolnici posećivali sinovi i kćer, koji imaju preko 80 godina, što govori o "dugovečnosti njihove porodice". Naglasili su kako se u poslednje vreme sve češće javljaju pacijenti kod kojih se mora pribeći hirurškom zbrinjavanju povreda. Naveli su primer pacijentkinje stare više od 90 godina, kod koje je došlo do "patološke frakture" uzrokovane ranijom hroničnom bolesti.

I ona se uspešno oporavlja, pa se očekuje skori otpust iz bolnice. Na Ortopedskom odeljenju Opšte bolnice u Valjevu godišnje se obavi oko 250 operacija kuka i oko 50 operacije ugradnje "veštačkog kolena", a liste čekanja su vrlo kratke s tim što se kod trauma, koje imaju stepen hitnosti, na proteze ne čeka jer se koristi "zlatnih 48 sati" od povređivanja.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 2

Pogledaj komentare

2 Komentari

Možda vas zanima

Svet

16.700 vojnika raspoređeno: Počelo je...

Filipinske i američke trupe počele su danas vojne vežbe "Balikatan" u Filipinima, koje će trajati do 10. maja, a uključivaće i pomorske vežbe u Južnom kineskom moru, na čije teritorije polažu pravo i Kina i Filipini.

12:24

22.4.2024.

1 d

Podeli: