Šta boja urina govori o vašem zdravlju?

Boja vašeg urina može biti pokazatelj mnogih zdravstvenih problema. Pogledajte na koja sve zdravstvena stanja može upućivati različita boja urina.

Izvor: Dnevno.hr

Četvrtak, 23.04.2015.

10:30

Default images
Foto:Thinkstock

Bledožuti urin

Normalan, zdrav uzorak urina sadrži 96 odsto vode, dok se ostatak sastoji od otpadnih proizvoda. Bledožuta boja je uobičajena boja urina, a nastaje zahvaljujući pigmentu urohromu, nusproizvodu pigmenta žuči.

Bistar urin

Ako pijete mnogo tečnosti, to će razrediti žuti pigment i urin će biti transparentniji. Ovakav učinak može da ima i uzimanje diuretika koji podstiču češće izlučivanje vode iz tela. Ipak, jedna u 25.000 osoba boluje od dijabetesa insipidusa koji kao simptom ima takav urin.

Svetložuti urin

Ovakvu boju urina najčešće uzrokuju vitaminski dodaci.

Narandžasti ili tamni urin

Ovaj znak ukazuje na to da ste verovatno dehidrirali ili da imate žuticu. Pijte više tečnosti!

Plavi urin

Najverovatnije objašnjene za ovu boju je konzumiranje velikih količina hrane obojene plavom bojom, npr. glazura na kolačima i slatkišima. Urin može da bude plav i od plavog metilena, antibakterijskog leka za urinarne infekcije ili malokrvnost.

Zeleni urin

Bakterije kao nusprodukt mogu da proizvedu i pigmente, od plavo-zelenih, preko žuto-crvenih do crveno-smeđih. Bakterija pseudomonas aeruginosa koja izaziva cistitis može urin da oboji u zeleno ako iz creva dospe do urinarnog trakta i prouzrokuje infekciju.

Smeđi ili crni urin

Ovakvu boju izaziva sena, sastojak većine laksativa.

Beli ili zamućeni urin

Verovatno imate neku bakterijsku infekciju.

Mutan urin

Mogu ga prouzrokovati kristali minerala poput kalcijuma i fosfora, a to može da bude posledica konzumiranja namirnica bogatih fosfatima poput mleka, sira i sl. U tim slučajevima nema razloga za zabrinutost.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

14 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

1 d

Podeli: